Hálókocsik elfekvőben

Elhúzódik a MÁV-Start Hollandiában lefoglalt hálókocsijainak kényszerpihenője: bérlőjük csődje miatt a tíz vagon nem térhet haza. Visszaszolgáltatásuk elrendelését a vasúttársaság a bíróságtól várja.

Huszonnégy napra egy holland magánvasútnak adta bérbe februárban, március óta pedig "bottal ütheti" tíz hálókocsija nyomát a MÁV-Start Zrt. A fekvőhelyes kocsikat tavasszal csődbiztos vette zár alá, miután bérlőjük csődöt jelentett. Az állami vasút személyszállító cége kénytelen elfogadni: fél éve se bérleti díj, se vagon.

A Hollandiában elfekvő tíz kocsi visszaszerzéséért a MÁV-Start mindent megtesz. A társaság több beadványban kérte a holland csődbírót, illetve a csődbiztost a magyar vagonok mielőbbi átadásának engedélyezésére. A zárlat feloldásáról a tárgyalások jelenleg is folynak.

A MÁV-Start a kocsik hazatérését jogi eszközökkel is próbálja gyorsítani. Július elején a Fővárosi Bíróságnál keresetet nyújtott be csődbe jutott holland partnerével szemben. A beadványában kérte: a bíróság ideiglenes intézkedéssel soron kívül kötelezze a csődbe jutott céget a kocsik azonnali kiadására.

A MÁV-Startnál állítják: a tíz hálókocsi kiesése menetrendi kötelezettségeik teljesítését nem veszélyezteti. Éppen úgy, ahogy - a korábbi közlésük szerint - hiányuk a bérbeadás eredeti időtartama alatt sem okozott problémát. Ezeket a vagonokat ugyanis magyar gazdájuk februárban egyébként sem közlekedtette volna. Így külföldi szereplésük a nem tervezett bevételek fényében jó üzletet ígért.

A holland cég a bérleti díj első részletét - 44 ezer eurót - még a bérleti időszak megkezdése előtt kifizette. Ezen felüli kötelezettségeinek azonban a többszöri fizetési felszólítás ellenére sem tett eleget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.