Az ügyfeleket is érintheti az Athlon csődje

Holnap egyeztet hitelezőivel a hónap elején csődvédelmet kérő Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Ha a gyorskölcsönöket kínáló társaságnak nem sikerül megállapodnia a finanszírozó bankokkal, az eljárás valószínűleg átfordul felszámolásba.

Az Athlon ügyfelei szempontjából ez két dolgot jelenthet: a felszámoló dönthet úgy, hogy a kölcsönöket az eredeti ütemezés szerint kell visszafizetniük, de akár le is zárhatja a hitelszerződéseket, mely esetben az adósoknak egy összegben kell leróniuk a tartozásukból addig nem törlesztett összeget. Ez utóbbi elméletileg sok ügyfélnek okozhatna nehézséget, a gyakorlatban azonban valószínűleg nem ez lesz a helyzet. Az Athlon ugyanis rövid, 26, 39 vagy 52 hetes futamidő mellett nyújtott kölcsönöket, vagyis mire elindul az eljárás és a felszámoló eljut a megállapodások lezárásáig, addigra a legtöbb hitelszerződés már valószínűleg kifut, így a rendben törlesztő adósok esetében ez semmilyen változást nem jelent. Azok sem járnak azonban rosszabbul, akiknek akkor még élő szerződésük lesz. Ebben az esetben ugyanis nem kell megfizetni a még hátralévő futamidőre eső kamatokat, amely jelentős megtakarítást jelenthet, hiszen az Athlon 227-437 százalékos teljes hiteldíjmutató mellett adott kölcsönt.

Az Athlont 2006-ban alapította több magánszemély, köztük olyan ismert üzletemberek, mint Sándor László, a Malév Zrt. egykori elnök-vezérigazgatója és Szini István, a GE Hungary Zrt. korábbi elnöke. A társaság gyors ügyfélnövekedést produkált, ez azonban 2007 végére pénzügyi gondokat okozott. A felügyelet tavaly márciusban szólította fel tőkehelyzetének rendezésére az Athlont, a tulajdonosok pedig ehhez új befektetőket vontak be. Ekkor szerzett 49,72 százalékos tulajdonrészt a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt. Egy ideig úgy tűnt, az Athlon ismét sínre kerül, a régi és az új tulajdonosok közötti vita miatt azonban elmaradt a társaság tervbe vett feltőkésítése, s az Athlon mostanra megint kifutott a pénzéből, így nem maradt más választása, mint hogy csődvédelmet kérjen. Szerettük volna megkérdezni az Athlon, illetve a Forrás vezetőit is, ám egyik társaságnál sem kaptunk választ megkeresésünkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.