Lassan csordogálnak az állásmentő pénzek

Alig egymilliárd forint jutott el eddig a cégekhez abból a 47 milliárdból, amelyet a munkahelyek megmentésére szán a kormány. Az odaítélt pénzek esetében jobb az arány. Papíron már 13 milliárd forintnak van gazdája.

Tavaly év vége óta folyamatosan indulnak a kormány munkahelymegőrző programjai, erre a célra 47 milliárd forintot különítettek el uniós és hazai forrásokból. Kezdetben úgy tűnt, hogy a költségvetésből erre a célra szánt pénz idő előtt elfogy, ám a 17 milliárd forintból alig egymilliárd jutott el eddig a nyertesekhez, holott már 949 vállalkozásnak ítéltek oda 13,4 milliárd forintot. Aláírt szerződéssel 618 vállalkozás büszkélkedhet, amenynyiben megkapják a forrást, összesen 67 799 munkahely megtartására nyílik lehetőségük. A 30 milliárd forint uniós forrásból eddig 20 milliárdot hirdettek meg a kisebb cégeknek, a benyújtott pályázatokat most kezdték értékelni, a nagyvállalatoknak szóló 10 milliárd forint még el sem érhető. A magyar gazdaság lassan túljut a válság legroszszabb szakaszán, a vállalkozásoknak már az is késő, ha ma megkapják a támogatást.

Február végén arról számoltunk be, hogy elfogyott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) több mint hétmilliárd forintja, amelyből munkahelyek megtartására, bértámogatásra, részmunkaidős foglalkoztatásra lehetett pályázni. Az igények ugyanis már akkor meghaladták a keretet, holott elvileg novemberig lett volna nyitva a lehetőség: 1323 cég pályázott, összesen 20,5 milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be, ezért idő előtt fel is függesztették a felhívást. A döntések értelmében 452 vállalkozás nyert támogatást, 117 esetben formai okok miatt utasították el a pályázókat, hat munkáltató visszavonta jelentkezését, és 703 beadvány tartalmi okok miatt kapott negatív bírálatot. A pályázók közül 57-en várólistára kerültek, ők mindannyian esélyt kaptak szerződéskötésre a meghiúsult pályázatok helyébe lépve.

A nyertesek több mint 17 500 fő foglalkoztatásához kapnak támogatást, és további 29 ezer munkahely megtartását biztosítják. A legutolsó adatok szerint az OFA 423 munkáltatóval kötött támogatási szerződést. Július 23-ig a közalapítvány 757,7 millió forint támogatást folyósított a cégeknek. A legtöbb pályázat a közép-magyarországi régióból jött, míg a legkevesebb az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióból érkezett. A kérelmek csaknem fele gépjármű-kereskedelem, -javítás, nagy- és kiskereskedelem, fémfeldolgozás, speciális szaképítés, gépgyártás, műanyagtermék-gyártás, épületépítés és ingatlanügyletek ipari ágazatokból valók. A pályázók döntő többsége kisvállalkozás.

Az év elején arra számítottak a szakértők, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) hasonló célú tízmilliárdja is elfogy tavasz végéig, nyár elejéig, és ekkora már az unió által finanszírozott 30 milliárd forintos keretből mentik az állásokat. Az előzetes véleményezés alapján a szociális és munkaügyi miniszter eddig 6,2 milliárd forintot ítélt meg a nyerteseknek, és még nyitva van a lehetőség. A "Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű válságkezelő és munkahelymegőrző program keretében összesen 2521 pályázatot nyújtottak be a munkáltatók. Az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkaadók zömmel állásmegőrző bértámogatásra, kisebb mértékben újraelhelyezkedést segítő bérköltséghez és részmunkaidős foglalkoztatáshoz igényeltek támogatást. A 497 támogatottnak eddig 6,2 milliárd forintot ítéltek meg, ennek segítségével 21 299 munkahely megtartása biztosítható. Július 10-ig, 195 szerződést kötöttek meg a regionális munkaügyi központok. Mint azt az ÁFSZ-től megtudtuk, a nyertesek döntően kis- és nagykereskedelem, gépjármű-, motorkerékpár-kereskedelem, -javítás, épületek, egyéb építmények építése, speciális szaképítés, fémfeldolgozási termékgyártás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazati osztályba tartoznak.

Attól függetlenül, hogy még nem fogyott el teljesen a hazai támogatás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) meghirdette a 4+1 programot a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A húszmilliárd forintra azok a cégek pályázhatnak, amelyek a megrendeléseik alapján mindössze heti négy napon tudnák foglalkoztatni alkalmazottaikat, ám a feleslegessé vált munkaerőt nem küldik el, hanem képzésre küldik. Pályázhatnak az oktatással kapcsolatos költségekre, valamint a heti egy napra eső bérköltségekre is. A munkaadóknak vállalniuk kell, hogy legalább fél évig megőrzik az állásokat. Az NFÜ adatai szerint húszmilliárd forintra eddig 100 pályázat érkezett, a cégek alig több mint kétmilliárd forintot igényeltek. Eddig döntés nem született a pályázatokról, így kifizetés sem történt, az értékelések már elkezdődtek. A vállalkozások szerint szinte teljesíthetetlenek voltak a feltételek, épp ezért július 27-től a Regionális Munkaügyi Központok támogató nyilatkozatához szükséges dokumentáció, illetve a pénzügyi adatok értékelésének rendszere egyszerűbb lesz.

A 4+1 programban a nagyvállalatoknak is jut 10 milliárd forint. Elvileg júniusban ki akarták írni a pályázatot, ám az eddig nem történt meg.

Padlógyártás a Graboplast győri üzemében. 616 munkahelyre 205 milliót kapott a cég
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.