Ügyvédi hibán úszhat el a King's City?

Ügyvédi hiba miatt úszhat el a Velencei-tóhoz tervezett King's City kaszinóberuházás. A projektnél szabálytalanságokat talált az ügyészség: szerintük szabálytalan volt azon pilisi és albertirsai földek adásvételének ügyvédi ellenjegyzése, amelyek alapot adtak a sokak által támadott telekcsere-ügylethez.

Egy szerződés formai hibáján úszhat el a Sukoró határába megálmodott King's City szórakoztató-központ építése, amely hetek óta támadások kereszttüzében áll. Jelen pillanatban ugyanis úgy tűnik, érvénytelen is lehet az a telekcsere, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és Joav Blum magyar-izraeli üzletember között köttetett, s amelyről az ellenzéki pártok állítják: milliárdos kár éri a magyar államot, mivel az túl olcsón adja a Velencei-tó mellett fekvő telkeket, s drágán számítja be a pilisi, valamint albertirsai földeket. A Magyar Hírlap tegnapi értesülése szerint a ceglédi és monori földhivatal - helyt adva a Ceglédi Városi Ügyészség óvásának - visszavonta Joav Blum tulajdonjogának bejegyzését, s visszaállította az eredeti állapotot, igaz, nem jogerősen.

A beruházás tervezett színhelye

Lapunk megtudta: az illetékes ügyészség június 19-én jelezte óvását a hivatalok felé, noha a pilisi ingatlanok tulajdonjogát egy éve, az albertirsai földekét pedig két éve jegyezték be. Ezen óvásnak helyt adva, a szóban forgó bejegyzési végzéseket július másodikán érvénytelenítették, visszaállítva az eredeti állapotot, amely egy sajátos helyzetet eredményezett: bár a földeket Joav Blum kifizette a korábbi tulajdonosoknak, ma mégis ők a tulajdonosok. Sőt, lapunk információi szerint még a hozzájuk köthető banki jelzálogok is visszakerültek a tulajdoni lapokra, mert a tulajdonosváltozást és a korábbi jelzálogok törlését anno egy határozatban intézte el az illetékes földhivatal.

Az ügyészségi óvás oka kettős: a szerződésről hiányzott Joav Blum személyi azonosítója, amely egy hiánypótlással orvosolható lenne, ám az ügyészség szabálytalannak találta az ügyvédi ellenjegyzést is. Információink szerint a szerződéseket ellenjegyző ügyvéd névbélyegzőt használt, emiatt az ügyész véleménye az volt, hogy ezzel az okirat alkalmatlan a tulajdonjog bejegyzésére. Lapunk által megkérdezett ügyvédek szerint a gyakorlat ezen a téren nem egységes: több ezer ingatlan-adásvételt lehetne semmissé tenni ezen az alapon.

- Nem látok valós jogi problémát Joav Blum tulajdonjog-bejegyzésével kapcsolatban az albertirsai és a pilisi földekre vonatkozóan, amelyek esetében a tulajdonjog-bejegyzés egy, két évvel ezelőtt megtörtént - mondta lapunknak Varga Bálint, a felek földhivatali képviseletre meghatalmazott ügyvédje. A szerződéseknek nem ő volt az ellenjegyzője. Csecserits István a Pest Megyei Főügyészségen arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kifogásolt okiratokon szárazbélyegző sincs, amely súlyos formai hiba egy okiratnál, de Joav Blum jogi képviselője ezt vitatja. Az ügyészség képviselője lapunk kérdésére, hogy hogyan jöttek rá pont most az érintett hiányosságokra, csak annyit mondott: nyilván valamilyen bejelentés alapján.

A King's City befektetői augusztus elejéig fellebbezhetnek a földhivatal döntése ellen, amelyet másodfokon a Pest megyei földhivatal ingatlan-nyilvántartási osztálya bírál el. Csakhogy időközben a Pénzügyminisztériumnak eredményt kell hirdetnie azon a kaszinókoncessziós pályázaton, amelyen a beruházók jogot szerezhetnek arra, hogy a tervezett turisztikai beruházás keretében szerencsejátékokat is szervezhessenek. Információink szerint a felhívásra csak a King's City beruházói jelentkeztek, ám korántsem biztos, hogy megkapják a jogokat egy ilyen meglehetősen kusza, s bizonytalan kimenetelű jogi helyzetben. Megkeresésünkre a PM lapzártánkig nem reagált.

Ráadásul, mivel ez a helyzet a folyamatos fellebbezéssel és ügyészi óvással még hosszú ideig elhúzható így, az is kérdéses, hogy a befektetők kitartanak-e eredeti szándékaik mellett, nem állnak-e el esetleg a tervüktől. Korábban a befektetők lapunknak elmondták: spanyol és szlovák helyszínekre is kértek ajánlatot az egymilliárd eurós befektetésükhöz, és hazánk központi fekvése miatt döntöttek Magyarország mellett, és azért, mert a kormány kiemelt fontosságú tervnek minősítette azt, hiszen a becslések szerint 2000 munkahelyet teremt a környéken.

Ettől persze még tény: a helyiek tiltakoznak a gigaberuházás ellen, s felmerült a gyanú arra is, hogy a magyar állam számára előnytelen a telekcsereügylet. Ez ügyben jelenleg pénzügyminisztériumi vizsgálat zajlik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, de úgy tudjuk, egyelőre nem tártak fel szabálytalanságokat. A telekcsere földhivatali bejegyzése egyébként mindaddig leállt, amíg a mostani ügy jogerősen el nem rendeződik.

- Szerencsétlennek tartanánk, ha ez a beruházás is politikai csatározások áldozatává válna, mint a gyöngyösi Apollo Tyres esetében láthattuk - válaszolta kérdésünkre Szollár Domokos kormányszóvivő.

Úgy értesültünk, hogy a most kipattant ügyek nem érintik a beruházás kiemelt támogatást élvező státuszát. Ugyanakkor még a kabineten belül sem tartják kizártnak, hogy újratárgyalják a csere feltételeit, ha a folyamatban lévő belső vizsgálatok azt állapítják meg: az állam számára előnytelen feltételekkel köttetett meg. Erről Tátrai Miklós, az MNV múlt héten menesztett vezérigazgatója lapunknak azt nyilatkozta: "...a befektetőjelölt a Reorg állami cégtől származó értékbecslést tett le az asztalunkra, amit nem fogadhattunk el, mert túlértékelték az általa felkínált területet, és alul az állam tulajdonában lévőt. Az MNV által felkért szakértő azonban ettől érdemben eltérő, az állam javára egymilliárd forinttal kedvezőbb becslést készített... A sukorói területre vonatkozó értékmegállapítás helyességét az illetékhivatali jogkörben eljáró adóhatóság is elfogadta, az illeték kiszabásánál ugyanis jóváhagyta a szerződés szerinti összeget".

Ismert: ez ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódik, valamint az Állami Számvevőszék MNV-t értékelő jelentése is kiemelt témaként kezeli. A telekcsereügy elhúzódása egyébként késleltetheti az M4-es autópálya építését is: a pilisi, illetve albertirsai földekre ugyanis az autópálya-építés miatt van szüksége a magyar államnak.

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására - jelentette be a párt helyettes szóvivője. Cser-Palkovics András elmondta: a volt és a jelenlegi kormányfő, valamint a volt pénzügyminiszter szerepét vizsgálnák, akik - szavai szerint - mind üzletemberként, mind pedig politikai szereplőként megjelennek az ügyben. A legfőbb ügyész vizsgálatát kéri a sukorói King's City-beruházás ügyében a Lehet Más a Politika - áll a párt szerdai közleményében. Arra kíváncsiak, hogy a beruházással kapcsolatos kormányzati döntések "megfeleltek-e a jogszabályi előírásoknak, illetve azok mennyiben hozhatók összefüggésbe a befektetői érdekkör, a volt és a jelenlegi miniszterelnök közötti egyeztetéssel".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.