Több pénz jut a közrendre

A múlt heti sikeres eurókötvény-kibocsátásnak a közeljövőben nem lesz folytatása - mondta el a Népszabadságnak Oszkó Péter pénzügyminiszter. - Elsősorban a bizalom megerősítése miatt kellett visszatérnünk a devizaalapú kötvénypiacra, ez a forrás nem volt betervezve a finanszírozásba - állítja. Most a forintalapú forrásszerzés van előtérben. A Nemzetközi Valutaalap- és az EU-hitelcsomagok jövő tavaszi kifutásáig a piaci hozamoknak lényegesen alacsonyabbnak kell lenniük a mostaninál - vázolja föl terveiket, ám nem zárja ki, hogy egy szűkebb terjedelmű csomagra azért még bejelentkezik Magyarország.

A befektetőket elsősorban az érdekelte: Magyarország ismét elköveti-e azt a hibát, hogy a stabilizáció első kedvező jelei láttán elherdálja az eredményt. Érdeklődtek a politikai kockázatok, a jövő évi várható kormányváltás hozadéka felől is, ám a pénzügyminiszter szerint sikerült megnyugtató válaszokat adni.

- A versenyképesség javítása és a közrend megerősítése kapnak prioritást a 2010-es, most formálódó költségvetésben - mondta a pénzügyminiszter. A növekedést segítő intézkedésekre van szükség, például az uniós források lehívásának felgyorsítására. Oszkó szerint a takarékos költségvetési üzemmódból csak a beinduló gazdaságból származó jövedelmekkel lehet kitörni. A pénzügyi tárca vezetője nem látja veszélyben az idei megemelt hiánycélt, abba ugyanis bekalkulálták azokat a tételeket (áfaarányosítás miatti visszatérítés, kieső tb-járulék-bevétel, elmaradó társasági adó), amelyek a második fél évben nem tervezett módon növelik száz-kétszáz milliárd forinttal az államháztartás deficitjét.

A vagyonkezelő körüli botrányszagú ügyek közül kettő került szóba a beszélgetés során. A vízközműveknél még a részleges privatizációt - tehát egyes tevékenységek kiszervezését - sem támogatja Oszkó. A sukorói kaszinóberuházásról hamarosan lezárul a tárca belső vizsgálata, de eddig nem bukkantak olyan szabálytalanságra, ami miatt kijelenthető lenne, hogy a beruházás hamvába holt kezdeményezés lenne.

A pénzügyminiszter megnyugtatta a befektetőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.