Fogyasztóvédelemben erősít a PSZÁF

A kormány elfogadta azt a rendeletet, amely a jelenleginél erősebb fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a PSZÁF-hez kerülnek a felügyelt intézményekkel (például bankok, biztosítók) kapcsolatos jogosítványok, így egyebek mellett ezentúl e társaságoknál a felügyelet ellenőrizheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezések betartását. Ezzel valamelyest egyszerűbbé és az ügyfelek számára átláthatóbbá válik a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó fogyasztóvédelem, ám a rendszer még így is igen tagolt marad.

A PSZÁF mellett ugyanis bizonyos területeket (például fogyasztók megtévesztése, gazdasági erőfölény) továbbra is a Gazdasági Versenyhivatal ellenőriz, bizonyos kérdésekben pedig a Magyar Nemzeti Bank is be tud avatkozni. Éppen ezért a kormány tervei szerint nem is állna itt meg a folyamat, ám ezeket kérdéseket már nem lehet rendeletben szabályozni, ehhez a vonatkozó törvények módosítására van szükség, amelyre a tervek szerint ősszel kerülhet sor.

A kormány elfogadta a bajba került lakáshitelesek segítésére kidolgozott törvény végrehajtásához szükséges rendeletet is, így nincs akadálya a program keddi elindításának. A rendeletben több részletet is tisztázni kellett, az adósok számára azonban ezek közül talán a közjegyzői díjakra vonatkozó rész a legfontosabb. A módosított szerződéseket ugyanis ismét ellen kell jegyeztetni közjegyzővel, amely akár több tízezer forintba is kerülhetne, a rendelet szerint azonban ezért most "csak" ötezer forintot kell fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.