Nem lesz külön leépítési pénz

Szigorú 2010-es büdzsét terveztetne a Pénzügyminisztérium a költségvetési intézményekkel, amelyeknek a költségvetési felelősségről szóló törvény miatt már nem elég csak a következő évi büdzsét összerakni, meszszebbre, 2013-ig kell tekinteni.

Pedig épp elég feladatot ad már a jövő évi költségvetés megtervezése is. Az elsődleges, azaz a kamat nélküli kiadási főösszeget például úgy kell belőni, hogy annak növekedése ne haladja meg az inflációt, megfejelve a reál-GDP bővülésével. Csakhogy jövőre még tovább csökken a bruttó hazai termék a kormány előrejelzése szerint. A pénzügyi tárca ekképp értelmezi a teendőket: ilyen esetben a negatív GDP-érték felével csökkenteni kell a tervezett inflációt, azaz a jövőre tervezett 3,8 százalékból le kell vonni 0,4-0,5 százalékot, s az így adódó 3,3-3,4 százalék lesz a számítási alap. Vagyis már most borítékolható, hogy reálértéken csökken majd a költségvetés kiadása. Sőt, további intézkedések miatt ez még kisebb lesz, merthogy a köriratból egyértelműen kiderül, az idei zárolásokkal csökkentett összegekből kell kiindulni a jövő évi tervezéskor. A megszorítások hatása tehát továbbgördül a következő évre.

Életkép a földművelésügyi minisztériumban

A pórázt röviden próbálja tartani a PM, ez kiderül abból is, hogy szűkül a felülről nyitott előirányzatok köre. Ezek jellemzően olyan kiadási keretek, amelyekre ugyan létezik törvényi előirányzat, de különösebb évközi felhatalmazás nélkül túlléphető. A 2010-es költségvetés kereteit megszabó jogszabályok értelmében már csak a devizában teljesítendő kiadások lehetnek ilyenek, ahol az árfolyamváltozást kell követni. Felülről nyitottnak számítanak továbbá a jogszabályon vagy szerződésen alapuló, visszavonhatatlan kötelezettségek. Mindezek alapján kérdés, hogy például a gyógyszerkassza esetleges túllépése 2010-ben igényelne-e külön intézkedést, vagy belefér a szigorú kritériumokba. A PM válasza egyértelmű: "a gyógyszerkassza a jelenlegi tudásunk szerint nem illik ebbe a definícióba" - azaz 2010-ben már nem nőhetnek szabadon a gyógyszerkiadások.

A takarékossági szándék tetten érhető a költségvetési alkalmazottakkal kapcsolatos tervekben is. Tényként rögzíti a körirat, hogy amennyiben szervezeti intézkedések által szabadul fel létszám, azt törölni kell, azaz nem felhozni a korábbi szintre az állományt, hogy más részlegen meg felvesznek dolgozót. A tárcáknak mindazonáltal alaposan meg kell fontolniuk a leépítéseket, mert csak a saját keretük terhére hozhatnak egyszeri kifizetéssel járó döntést. Központi céltartalék ugyanis nem lesz 2010-től erre a célra. Idén 66,7 milliárd forinttal töltötték fel a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő központi céltartalékot (ami nem csak a leépítések egyszeri kiadásaira szolgál). (B. F. Z.)

A kincstári intézményekre vonatkozó eltérő előírások, az indokolatlan kivételek nagy száma jelentősen korlátozza az államháztartás hatékony működését - állítja az Állami Számvevőszék, miután megvizsgálta a kincstári rendszer 2007-2009 közötti működését. Az ÁSZ az összegzésében megállapítja: az egyes folyamatokat támogató kincstári informatikai rendszereknél, illetve azok fejlesztésénél is hiányoztak a központilag meghatározott stratégiák. Az információs rendszer adatainak teljes körű megbízhatóságát rontja, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségek elmaradása, időbeli pontatlansága nem jár következménnyel. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.