Brüsszel milliárdokat vonhat le a magyar agrárpénzekből

Az Európai Bizottság heteken belül kiszabhatja azt a több milliárd forintos büntetést, amivel egy évek óta húzódó támogatási vizsgálatot zárnak le.

Információink szerint a soron következő elszámoláskor végre is hajtja Brüsszel a pénzügyi korrekciót, vagyis ennyivel kevesebb eurót utalnak a gazdák támogatására. Margittai Miklós, a uniós kifizető ügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke lapunknak elmondta, hogy az Európai Bizottság a 2004-2005-ös agrártámogatás kifizetésének teljes auditját végezte el.

A vizsgálat során kifogásolták, hogy a kifizetések alapját jelentő mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer alapját jelentő légi fényképek alapján készült blokktérképek nem mindig életszerűek. Az elnök elmondta, hogy az uniós szabályok szerint ötévente kell a légi felvételeket frissíteni. Ez Magyarországon így is történt, de nem egyszerre a teljes mezőgazdasági terület felvétele frissül, hanem évente csak 20 százalékáé. Margittai szerint ezért minden egyes parcelláról ötévente készül új térkép. Vagyis szerinte pusztán értelmezési vitáról van szó. Ettől függetlenül előfordul, hogy néhány gazdálkodó olyan területén, amely után támogatást igényel, már autópálya épült. Ezt egyébként a magyar hatóság saját vizsgálata rendszeresen kiszűri.

A bizottság másik fő megállapítása is hasonlóan értelmezési ügy. A támogatáshoz jutás egyik feltétele a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotnak való megfelelés. Az uniós rendelet 16 kritériumot jelöl meg, amelyeket minden gazdálkodónak teljesítenie kell. A jogszabály a magyar álláspont szerint azonban nem egyértelmű, ezért úgy értelmezték, hogy a unióhoz csatlakozáskor mind a 16 pontot be kell vezetni, egy másik szabály pedig lehetővé tesz engedményt. Így egyes pontokat előre lehet sorolni, amelyeket kritériumok mentén ellenőrizni kell, ezért a magyarok három kritériumot határoztak meg a 16-ból: az erózió elleni védelmet, a vetésváltást és a gyommentesség biztosítását. A szakmai vita nem zárult le - állítja Margittai. Szerinte a bizottság néhány milliárd forint összegű büntetést szab majd ki, lényegesen kevesebbet annál a 9,6 milliárdnál, mint amelyről
a találgatások egy éve folytak. Az uniós döntést csak az Európai Bíróságon lehet megtámadni, de ez nem halasztó hatályú, és az ügy sokáig elhúzódhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.