Már világszerte izzítják a kohókat

Lassan itt az ideje, hogy ismét bányavállalatok és acélgyártók részvényeibe fektessen, aki minimális kockázattal maximális haszonra szeretne szert tenni a tőzsdén. A rizikófaktort most Kína jelenti, ahol egy furcsa kémhistória borzolja a kedélyeket.

A világ legnagyobb vasércfelhasználója, Kína beizzította a kohókat, s ezzel egyúttal befűtött az árfolyamoknak is. A 63,5 százalékos tisztaságú vasérc ára - azonnali szállításra - 4,6 százalékkal tonnánként 91 dollárra nőtt a múlt hét végén. Utoljára tavaly októberben volt ilyen magasságban. Kína acélipara ismét csúcsra jár, köszönhetően a kormány által elindított 586 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő programnak, amelynek fő részét a vas- és acéligényes infrastrukturális beruházások adják. Ez érezteti hatását a nyersanyagimporton is, ami mennyiségét tekintve az első fél évben 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A tengeri szállítású vasérc mennyisége júniusban 55,3 millió tonna volt, csupán másfél millióval kevesebb az áprilisi rekordnál. A beruházási boom hozzájárult a gazdasági növekedés felgyorsításához is, a kínai bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 7,9 százalékkal haladta meg 2008 azonos negyedévének adatát.

- Nincs megállás, folyamatosan rakodjuk a hajóinkat, és indítjuk őket útnak Kínába - mondja az ausztrál Atlas Iron nyersanyag-kereskedő cég igazgatója. David Flanagannek semmi kétsége sincs afelől, hogy a példa ragadós lesz, és globálisan megélénkül a kereslet az érc iránt. A világ két legnagyobb acélgyártója, az indiai ArcelorMittal és a japán Nippon Steel már jelezte is az eddig kényszerpihenőt tartó üzemeik újraindítását.

Kína legnagyobb vasércbeszállítója, Ausztrália most közvetlenül is profitál abból, hogy az ázsiai országgal azonnali készpénzelszámolásra tért át, azt követően, hogy a kínai acélgyártók és a külföldi nyersanyagellátóik között az irányárról folytatott tárgyalások zátonyra futottak. Pontosabban szünetelnek, miután július 5-én - feltehetően - államtitkot képező adatok ellopása, kémkedés és megvesztegetés gyanújával letartóztatták Stern Hút és három társát. A Rio Tinto brit- ausztrál bányatársaság alkalmazásában álló, kínai származású, de ausztrál állampolgárságú Hu ellen nem fogalmazták meg a konkrét vádakat, elengedni viszont a komoly diplomáciai nyomás ellenére sem hajlandóak a hatóságok. A China Daily úgy tudja, hogy a tárgyalásokon részt vevő 16 kínai acélipari vállalatvezető közül Hu többet megkörnyékezett és pénzt ajánlott információk ellenében. Akárhogyan is történt, a Hu-affér felhajtotta az árakat, s ezzel a kínai exportért felelős Rio-alkalmazott hasznot hozott munkaadójának. A cég ugyanis az eset ellenére sem állította le exportját. Ellenlépést azért tettek: visszahívták Kínában dolgozó munkatársaikat. Diplomáciai támogatást is kaptak, számos ország politikusa fejezte ki értetlenségét és követelte a hivatalos indok nélkül fogva tartott Hu ügyének gyors rendezését.

"Business as usual" - ennyivel intézte el az ausztrál Patersons Securities elemzője az ügyet. Alex Passmore szerint az üzlet "mindent visz": ahol nő a kereslet és emelkedik az ár, ott nem szabad hagyni, hogy a konkurensek fölözzék le az extraprofitot - vélekedett.

Mert nem babra megy a játék. A nagybani szállítási jog elnyerése óriási anyagi előnyökkel jár a kiszemelt cég számára - írja a Bloomberg. Meg nem erősített hírek szerint a Rio helyett a brazil Vale bányatársasággal folytatja a kínai acélipari szövetség az ártárgyalásokat. Ez egyébként negyven éve szokás, a szállítók és az acélgyártók egy évre előre megegyeznek egy irányárban, amelyhez tartják is magukat. A kínaiak most harminc százalékkal szeretnék lejjebb nyomni az árakat.

Kína vasércéhsége újra a régi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.