Leisztinger-kapcsolatok lengik körül az új szénerőműcéget

Számos ponton található kapcsolódás Leisztinger Tamás sakkbarát nagyvállalkozó, illetve a Mátraterenyére szénerőművet tervező Első Nógrádi Erőmű Zrt. között. A cég ciprusi tulajdonosa - melynek befektetői "külföldiek" - a bezárás előtt vette meg Pintér Sándor jobboldali belügyminiszter és Gergényi Péter baloldali kormány alatti rendőrkapitány közös utazási irodáját - a végelszámoló Leisztinger igazgatótársa -, és vásárolt egy korábban a Tocsik-ügyben érintett vállalkozástól is.

Az Első Nógrádi Erőmű Zrt. ciprusi tulajdonosa, a Herco Holdings mögött külföldi pénzügyi befektetők állnak, nem Leisztinger Tamás - jelentette ki kérdésünkre határozottan egy Mátraterenyére tervezett, kisebb méretűnek számító szénerőmű sajtótájékoztatóján Farkas Tamás, a zrt. vezérigazgatója. A külföldi pénzügyi befektetők kilétét nem fedte fel. Így a Herco, illetve az erőműcég kapcsolataiból próbálhatunk valamiféle képet alkot-ni róluk. A zöldek által a környezetterhelése miatt hevesen támadott erőműtervről hamarosan népszavazás dönt majd Mátraterenyén, ahol aligha tudják a helyiek, hogy pontosan ki is áll a beruházó cég ciprusi tulajdonosa mögött.

A zrt.-nél Farkas Tamás, illetve a Herco Holdings érdekeltségei körül "külföldi pénzügyi befektető" nemigen bukkan fel. A honi belpolitikában is érintett üzletemberek viszont annál inkább. Az Első Nógrádi Erőmű Zrt.-t 2005-ben alapította a Leisztinger Tamás pénzügyi nagybefektetőhöz tartozó Arago és egy másik aragós energetikai vállalatbeli kollégája, Immo-Next néven. A Herco 2008 augusztusában állapodott meg velük a cég megvásárlásáról. Farkas Tamás ekkor lett vezérigazgató.

De az üzletember legalábbis nem itt futhatott össze először Leisztingerrel. Az 1996-ban alapított Aquincum kárpótlásijegy-hasznosítóban Farkas Tamás 2001 óta vezető, ma pedig végelszámoló. Emlékei szerint a cég az idő tájt került ki Leisztinger érdekköréből, amikor 1999-ben átnevezték Artemisre. A cég tulajdonosa csak 2008-tól jelenik meg az on-line kivonatban: a bécsi Hussar Holding korábban az akkor aragós Zalakerámiáé volt, de azt "eladta". A Hussar legutóbb a szintén Leisztinger-féle Forrás Rt. 2006-os jelentésében tűnik fel a Forrás ciprusi leányvállalata, a Hartberg 0,01 százalékos társtulajdonosaként. A Hartberg ciprusi székhelye megegyezik a Hercóéval. A Farkas Tamás irányította Artemis-Aquincum tulajdonosai tehát mondhatni kapcsolatban álltak Leisztingerrel.

Az Amida Invest nevű céget Farkas Tamás 2001 óta vezette, Sasinszki Ágnes és Angelusz Iván után, akik akkor tulajdonosok is voltak. Utóbbi ezután felügyelőbizottsági tag lett. Sasinszki Ágnes 1998 óta Leisztinger központi cégében, az Aragóban a nagyvállalkozó mellett igazgatósági tag. 2002-től cégek - a már említett Artemis-Aquincumon kívül például a Biarritz Rt. - vették meg a társaságot. A Biarritz 1999-ben Leisztinger másik központi cégéé, a Domestore-é volt, majd megvette az Artemis-Aquincum. Ugyanakkor ez a - Leisztingerrel sokszor kapcsolatban álló tulajdonosú - cég 2002-ig meghagyta Leisztinger közvetlen kollégáját, Sasinszki Ágnest a vezérigazgatói székben. A Biarritz végelszámolója most Angelusz Iván. Az Amida Invest egy átalakulással nemrég Mónos Péter agrárbefektetőhöz került.

Farkas Tamás 2000 és 2001 között az Eravis Ingatlan Kft. ügyvezetője volt. A cég az Aragónak is otthont adó irodaházban - igaz, annak változó szobáiban - működik. A társaságot Leisztinger Eravis Rt.-je alapította 1999-ben, 2001 óta pedig az Aragóé. A kettő között változó mértékben az Artemis-Aquincumé voltak a részvények, így Farkas Tamás időszakában is. Őelőtte és őutána is Hidasi Emese vezette a kft.-t, Leisztinger jogász kollégája, az Arago felügyelőbizottsági tagja, akit egy ideig az Artemis-Aquincum is meghagyott az ügyvezetői székben.

Farkas Tamás 2003-2004-ben felügyelőbizottsági tag volt az Immobilia 1904 Zrt.-ben (a volt Ringa húscégben). Addig a tulajdonos az akkor aragós Pick volt, Farkas Tamás ideje alatt pedig az Amida Invest. Azóta az Immobilia 1904 egy beolvadással Román Gyula agrárvállalkozóé lett. A felszámolás sorsára jutott Soproni Marhavágóban Farkas Tamás szintén néhány hónappal azután vállalt - szavai szerint válságmenedzseri - feladatokat, hogy az Arago-féle Picktől külső tulajdonosokhoz került.

A Spur Vagyonkezelőben Farkas Tamás egy felügyelőbizottságban kezdett Hidasi Emesével. Igaz, az akkori tulajdonos egy Holland Antillákon bejegyzett, szintén offshore-gyanús cégé. A Spur ma az Artemis-Aquincumé, a végelszámoló Farkas Tamás.

A felsoroltakon kívül az üzletember neve egy out.net nevű, jórészt a többi cégből ismert személlyel alapított
kft.-ben, illetve egy Stop Loss nevű, szlovák magánszemélyekhez kerülvén a cégnyilvántartásból törölt kft.-ben jelenik meg. Farkas Tamás céges kapcsolatait tehát rendre belengi Leisztinger Tamás közelsége. Az ismert honi pénzügyi befektetőt az elmúlt napokban nem értük el.

Az Első Nógrádi Erőmű Zrt. ciprusi tulajdonosa, a Herco Holdings a nyilvános adatok szerint két éve aktivizálta magát nálunk, de meglehetős nehezen talált rá a széniparra. 2007 végén először azt az Admiral nevű utazási irodát vette meg, amelyet Pintér Sándor, az Orbán-kormány alatti belügyminiszter, kabinetfőnöke, Valenta László, illetve az akkor még a szociálliberális kormány budapesti rendőrfőkapitányaként dolgozó Gergényi Péter fia alapított - távozása után Gergényi személyesen is beszállt - egy tunéziai társsal. A Herco a jelek szerint nem tudott különösebb életet lehelni az Admiralba, ugyanis az utazási céget most bezárják. Az Admiral végelszámolója Leisztinger Arago-beli igazgatósági kollégája, Sasinszki Ágnes.

De a kép azért nem ennyire egysíkú. A Herco egy hónapra rá a Mintinvest-2005 ingatlancéget egy olyan társaságtól vette meg, amely sokáig a Tocsik-ügyben érintett Vektor Rt.-é volt, majd jórészt Komádi önkormányzatáé. Egy ismeretlen szakaszt követően ma azt egy szintén offshore-központban, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég mondhatja magáénak.

Az utaztatás és az ingatlan után viszont végre jöhetett a szénipar. Tavaly májusban - még az Első Nógrádi Erőmű előtt - a Herco megvette a kalandos múltú Nógrádszén Kft.-t. A cég nevét elsősorban Vas megyében félik, ahol néhány éve az önkormányzatok erős ellenlobbival sikerrel torpedózták meg a kft. szénbányászati elképzeléseit. Ezután a kft.-nél felszámolás indult, aminek időszakában pénzügyi befektetők környékezték (például Kedves Ferenc), majd a felszámolásból kikerülvén a Hercónak már egy a Holland Antillákon bejegyzett cég adta át a társaságot. A Nógrádszén székhelye Mátraterenye térségében van. Farkas Tamás lapunknak nem kívánta megjelölni, a majdani erőmű honnan venne tüzelőanyagot, de a - vele egyazon tulajdonoshoz tartozó - Nógrádszenet a lehetséges beszállítók közé sorolta. A kft.-t, melynek ügyvezetője bányászszakember, nem tudtuk elérni.

Farkas Tamás cikktervezetünket elolvasva a következők közlését kérte: "A cikk számos tévedést, ténybeli valótlanságot tartalmaz, továbbá az abban felsorolt adatok önkényesen lettek kiszemezgetve életpályámból. Az üzleti életben való szerepvállalásom momentumainak egyéb szempontok szerint történő, hasonlóan célzott összeválogatása alkalmas lenne arra, hogy számos más, neves hazai vállalkozóval is kapcsolatba hozzanak. Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy pályám során soha nem dolgoztam, nem voltam vezető tisztségviselő vagy felügyelőbizottsági tag olyan cégnél, amelynek tulajdonosa - akár közvetlenül, akár közvetve - az idő alatt, amíg az adott társaságnál dolgoztam, Leisztinger Tamás lett volna."

Mátraterenye ma. Szavazhatnak arról, akarnak-e erőművet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.