Fekete sofőrnek nem osztott lapot a Wal-Mart

A Wal-Mart peren kívüli egyezségben 17,5 millió dollárt fizet állítólagos diszkriminatív foglalkoztatási politikája miatt. A világ legnagyobb kiskereskedelmi láncát azzal vádolták: "nem túlzottan favorizálja" a fekete teherautó-sofőrök alkalmazását.

A Wal-Mart ellen indított monstre per a minap ért véget, miután William Wilson bíró pecsétjével szentesítette a megállapodást. Az egyezségbe azt is belevették, hogy a társaság a jövőben minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy növelje fekete sofőrjeinek számát.

A gyűjtőperben 4500 afro-amerikai alkotta a felperesi oldalt, akik 2001 és 2008 között jelentkeztek munkára a cégnél, ám aránytalanul és indokolatlanul magas számban minősítették őket alkalmatlannak a feladatra, noha mindannyian rendelkeztek a kellő képesítéssel.

Azok kapják a legnagyobb nem vagyoni kártérítést, akiket legrégebben utasítottak el - mondta az AP hírügynökségnek az alpereseket képviselő ügyvéd. Morgan Welch arról nem szólt, milyen széles sávban szóródik a kártérítésül kapott összeg, de ha egyenlően osztanák el a pénzt, mindenkinek fejenként nagyjából 2500 dollár jutna. A per nem volt olcsó: a költségek 6,3 millió dollárt tettek ki, ez lejön a 17,5 millióból.

A Wal-Mart végig tagadta, hogy jogsértő gyakorlatot folytatna, mindazonáltal ígéretet tett arra: álláshirdetéseiben ezután fokozottan igyekszik az afroamerikaiak figyelmét is felkelteni a felkínált munkalehetőségek iránt. Persze ügyelnie kell arra, nehogy túllőjön a célon, mert akkor a fehérek perelhetik be - a mostanihoz hasonló siker reményében.

Bevásárlókocsik begyűjtése - Az áruházlánc állítja: nem diszkriminál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.