Roubini már látja a fényt

Most már biztos, hogy felfelé visz az utunk, Nouriel Roubini ugyanis kijelentette: "Látom a fényt az alagút végén, és a fénycsóva nem a felénk robogó vonat mozdonyától származik". Neki hinni lehet, az amerikai közgazdász ugyanis egyike volt azon keveseknek, akik előre megjósolták az ingatlanpiaci, hitelpiaci, majd gazdasági válság kipattanását, annak méretét és lehetséges lefolyását. New York-i előadásán Roubini hozzátette: egy újabb amerikai gazdaságösztönző program elindítását elengedhetetlen, még az év végéig dönteni kell erről.

A közgazdász ezt a hamarosan a tíz százalékot is elérő munkanélküliség mielőbbi leszorítása miatt javasolja. Az állásmegtartó és munkahelyteremtő csomag méretét 200-250 milliárd dollárosra tette. Ne legyen túl kicsi, mert akkor hatástalan, de ne legyen túl nagy sem, mert akkor alááshatja a piacnak a költségvetési stabilitásba vetett bizalmát, s rossz üzenetet küld az állampapírpiacnak - idézi Roubinit a Reuters.

Nouriel Roubini

A fejlett országok a legroszszabbon már túljutottak, megjárták a gödör alját, vagy éppen most járnak annak közelében - mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok újrakezdési fázisa "vérszegény" lesz. Nem így a feltörekvő országok esetében, amelyeknél a felépülés jóval gyorsabban végbemehet.

A befektetők által látnoki képességekkel felruházott "Dr. Doom" előadását árgus szemekkel figyelték a tőzsdén, s az elmondottakat az S&P index egy órán belüli egyszázalékos emelkedéssel honorálta. Mindez Roubinit is meglepte, közleményt adott ki, amelyben túlzottnak tartja a piac reakcióját. Megismételte korábbi álláspontját: a recesszió nagyjából 24 hónapig tart, ebből 19 hónap telt el, tehát az év végéig növekedés nem várható. A recesszióból való felépülés időszaka tehát 2010 elején kezdődik - egyértelműsítette Roubini.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.