A kiskereskedőknek is vissza kell venniük a használt elemeket

Százezres büntetést spórolhat meg a kereskedő egy bádog gyűjtőedény kihelyezésével. Egy, a napokban hatályba lépett jogszabály-módosítás miatt ugyanis immár minden elemet vagy akkumulátort kínáló kereskedőnek kötelessége átvennie vevőitől a használt szárazelemeket. Akkor is, ha azokat nem nála vásárolták. A nagy kereskedelmi láncok - ahogy az önkormányzati intézmények, közületek egy része is - már évekkel korábban szerződést kötöttek a szárazelemek visszagyűjtésére szakosodott koordináló szervezetekkel, így jelenleg tizennyolcezer gyűjtőpont található náluk. Velük ellentétben a kiskereskedelmi üzlethálózat túlnyomó többségét alkotó több tízezer kisbolt, benzinkút környékén elvétve látni szárazelem-visszagyűjtőket.

Nem véletlen, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, (MKIK) külön közleményben emlékeztette a kiskereskedőket: ha a vevőiktől nem veszik át az elemeket, első ízben százezer, visszaesőként pedig 250 ezer forint hulladékbírságot kockáztatnak. A szigor indoka, hogy a magas higany-, ólom-, kadmium-, nikkel- és savtartalmú szárazelem lényegében a legveszélyesebb háztartási hulladékféleség, ami a természetbe kikerülve súlyos mérgezést okozhat.

Az igen magas bírság elhárítására a kiskereskedőnek nem kell mást tennie, mint szerződést kötnie valamelyik begyűjtést koordináló szervezettel, amely díjtalanul elszállítja tőle a használt elemeket.

Cserépy Zoltán, a Re'lem Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi hetekben cégüket megrohanták a megrendelésekkel, így a kereskedőknek akár több hónapos sorban állásra kell számítaniuk. A megoldás egyszerű: átmenetileg tökéletesen megteszi egy erre a célra kinevezett - lehetőleg fém - tárolóeszköz, amelyben a kereskedő addig is gyűjtheti a visszavett használt elemeket, amíg le nem szerződik valamelyik koordináló szervezettel, és meg nem kapja a végleges elemgyűjtőt.

Balázs Gábor, a Környezetvédelmi Minisztérium hulladékmegelőzési és kezelési osztályának főtanácsadója megígérte, hogy a Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai azt is ellenőrizni fogják, van-e a kereskedőnek megállapodása valamelyik koordináló szervezettel, vagyis, hogy az összegyűjtött elemek még véletlenül se kerülhessenek a háztartási hulladékba, mint a forgalomba hozott, évente kétezer tonnányi elem többsége. Becslések szerint ugyanis ennek a mennyiségnek mindössze 13-16 százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra.

A most hatályba lépett módosítás - amely egy 2006-os európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetése a hazai jogba -, azt is meghatározza, hogy 2008-ban a gyártóknak a kibocsátásuk legalább 18, az idén 19, 2012-re pedig már 25 százalékát kell visszagyűjteniük.

A minisztérium szerint a szabályozás hozzájárul a forgalomba hozatali követelményeket nem teljesítő, silány, magas nehézfémtartalmú, feketén árusított elemek piacról történő kiszorításához is.

A hipermarketekben már megszervezték a begyűjtést, most a kisboltokon a sor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.