Sorstalanság után zánkai buli

A múlt héten Balaton Music Wave néven Dávid Ibolya sógorának cége, a Sorstalanság producerkedésébe majdnem belebukó Magic Média szervezett Zánkán fesztivált. Az előző két évben Balatone néven futott itt hasonló rendezvény, de a szervezők illetve a zánkai üzemeltető kapcsolata megszakadt.

Meglehetős szomorú hangvételű üzenet várja a zánkai Balatone fesztivál honlapjára tévedőket. Eszerint a szervező Deltafest Kft. idén "technikai okokból" nem tartja meg a könnyűzenei rendezvényt. A fesztivál tehát két évet ért meg az egykori úttörőtábor helyszínén. Jövő nyárra viszont már ígérnek egy "Balaton-parti" bulit - addig pedig másik rendezvényüket, a Hegyalját ajánlják.

Nem maradtak azonban könnyűzene nélkül azok sem, akik mindenképpen Zánkán akartak így kikapcsolódni. Balaton Music Wave néven ugyanis a múlt héten három napon át dübörgött a rock az egykori úttörőtáborban. A látogatókat igen alacsony, 4900 forintos napi jegyárral, hangsúlyozottan élőben játszó rockzenekarokkal - például Tankcsapdával vagy Hooligans-szel -, ezen kívül pedig büdöscsuka-bajnoksággal csábították.

"Soha többet nem megyünk Zánkára - a magam részéről a település táblájánál ma már gyorsítok" - vázolja a dodonai üzenet hátterét Bukovinszky Béla, a Deltafest marketingvezető-résztulajdonosa. A magánszemélyek tulajdonában álló Deltafest mögött a Balatone-on kívül számos rendezvény áll: a Hegyalja Fesztivál mellett például a Szigetnek is alvállalkozói.

A többi helyszínhez képest a zánkai területet kiadó Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Kht.-nél a többiekhez képpest kisebb rugalmassággal, esetenként barátságtalan üzleti hozzáállással találkozott. Szerinte a kht. aránytalanul magas bérleti díjat kért tőlük, és olyan részért is fizetniük kellett, amit nem tudtak hasznosítani. Végül azonban ott "zárták le a zánkai történetet", amikor az általuk másfélmillió forintra becsült, egy fesztiválnál természetes mértékű környezeti kár helyreállításáért a kht. először 14 millió forintot kért, majd azt gyorsan leszállította nyolcra.

Ezt kifizették, jogvitába nem bonyolódtak, de azóta messze elkerülik Zánkát. A Hegyalja Fesztiválnak helyet biztosító Tokaj és Rakamaz szerinte összehasonlíthatatlanul rugalmasabb az ilyen kérdések kezelésében is. A kht. részéről már az első évben tapasztaltak hasonló problémákat, de akkor még reménykedtek az összecsiszolódásban. Idén ugyan nem szerveznek mást a Balaton mentén, de Bukovinszky Béla szavai szerint már két másik tóparti helyszínnel is tárgyalnak a célból, hogy 2010-ben folytathassák a rendezvényt.

Bogó Ágnes, a kht. vezetője úgy fogalmaz: egy 30 milliárdos vagyon kezelőjeként, 16 éves szakmai múltja során annak megőrzőjeként és megtöbbszörözőjeként nem szükséges ilyen jellegű vádak ellen védekeznie. A Balatone szervezőire mindezek mellett sem emlékszik rossz szívvel: úgy véli, a Deltafest bizonyára azért nem folytatja velük az együttműködést, mert a tavalyi rendezvényt elmosta az eső, és ezt az üzleti kockázatot a rendezők már nem vállalják. Noha a kárelhárítás anyagi körülményeire másképp emlékszik, és szerinte nagyobb területet kisebb bérleti díjért adtak ki, kapcsolatukat korrektül zárták le. Hozzáfűzte: a logisztikát idén is ugyanaz a cég szervezi, mint tavaly.

Mivel Zánkán fontosnak tartja az ifjúság nevelését - amibe például egy színpadi vetkőzés már nem férne bele -, ezután nyitottnak mutatkozott a Magic Média vezetője, Barbalics Péter megkeresésére, aki egy rockzenei fesztivál ötletével állt elő. A mostani szervezőknek a területért kissé emeltebb díjat számítanak fel, és - a Deltafesttel ellentétben - csak idénre kötöttek velük együttműködési szerződést.

Barbalics Péter igen változatos múltú céget vezet. Őt illetve a Magic Médiát eddig kizárólag nagy magyar művészfilmek, mint például a Woyzeck vagy a Sorstalanság producereként ismerhettük. Nevét akkor kapta szárnyra a sajtó, amikor Kertész Imre Nobel-díjas regényének megfilmesítése kapcsán komoly pénzügyi vitái támadtak. Ekkor került elő az is, hogy ő Dávid Ibolya MDF-elnök sógora. Lapunk akkor emlékezett meg a társaságról, amikor a film kifizetetlen számlái miatt a bíróság elrendelte a Magic Média felszámolását. A cég azonban behajtotta tartozását (az MTV-től), majd - a honi cégkultúra fehér hollójaként - kifizette beszállítóit, így a felszámolás megszűnt és folytathatta tevékenységét.

Barbalics Péter beszámolója szerint a Magic Média azóta kiegyensúlyozott anyagi helyzetben van. A vezérigazgató nem értékeli éles váltásnak a társaság életében, hogy a filmproducerkedés után - illetve hangsúlyozza: mellett - könnyűzenei fesztivált is szervez. Barátai körében felmerült, hogy a közönségnek, ahogy fogalmaz, „a srácoknak" hiánypótló lenne egy igazi élőzenés rockfesztivál. Ezt kifejezetten Zánkán képzelték el: más helyszínben nem gondolkodtak. Így akkor jelentkezett, amikor az megüresedett. A politika ebben semmilyen módon nem játszik szerepet, hisz a csapat ebből a szempontból is nagyon színes. A közös bennük, hogy mindannyian szeretik az élőzenét - szögezte le.

Petrányi Barna például, akit korábbi közleményeikben operatív igazgatóként tüntetnek fel, három éve az SZDSZ színeiben indult az önkormányzati képviselőválasztáson. Az érintett ugyanakkor lapunk figyelmét felhívta: noha részt vett a fesztiválon, a Balaton Music Wave operatív irányítói posztjáról több hete lemondott.

Barbalics Péter költségvetésüket 80-100 millió forintra becsüli. Ennek csupán negyede a szponzori bevétel: a támogatókkal gyakran barterszerződést kötöttek. Idén nullszaldóban reménykednek, de az elkövetkező években is folytatnák a rendezvényt. Idén a látogatószámot 1015 ezerre becsülték. „Kicsik vagyunk, kezdők, de reméljük, felfutunk" - tette hozzá.

Noha a valamivel hosszabb ideig tartó Balatone tavalyi 5 ezer forintos napijegyárához képest a 4900 nem tűnt túlzott kedvezménynek, maga Bukovinszky is úgy vélte, hogy ez az áfaemelkedést és a magas költségeket is figyelembe véve alacsony.

A két féltől hasonlóképpen úgy tudjuk: a Balaton Music Wave reklámkampányaiban előzetesen történt néhány félreérthető utalás a Balatone Fesztiválra mint egy fajta elődre - annak vonzerejét esetleg kihasználandó, ám ezeket a Deltafest baráti üzenete hatására az összes közleményből törölték. Az pedig tényleg az egyszerű véletlen műve, hogy a mostani zánkai fesztivál rövidítése BMW: semmi közük az autómárkához, bár szívesen látnák szponzoraik között - jegyezte meg Barbalics Péter.

A zánkai tábor - Új cég szervezi a könnyűzenei fesztivált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.