A BÉT-be három új cég léphet be

A Budapesti Értéktőzsdén nincs nagy tülekedés. Az "előszobában", a Tőzsdeképes Cégek Klubjában (TCK) szereplő cégek listája nem nyilvános, a tagok kilétét a gazdasági tárca pályázati hirdetménye fedi fel. A tőzsdei bevezetést vissza nem térítendő támogatással ösztönző tárca legutóbb decemberben adott 83,6 millió forintot négy cégnek. Közülük csupán a 24,6 milliót kapott KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt. papírjait vezették be májusban a BÉT-re.

A cseppfolyós gáz tárolásával és forgalmazásával foglalkozó cég 82 százalékos tulajdonosa a szintén a BÉT-en jegyzett Phylaxia 1912. Holding Nyrt. A KEG-papírok egyelőre nem írtak sikertörténetet: értékük a májusi 1820 forintról mára 1160-ra olvadt.

A válság felülírta az eredeti forgatókönyvet - indokolta lapunknak a tőzsdei belépés dátumának lebegtetését a Matusz-Vad Zrt. kommunikációs vezetője. Tanos Klaudia hozzátette: a fagyasztott élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat stratégiájában most a szlovákiai és ausztriai piacszerzés élvez elsőbbséget. Az első lépést a tőzsde irányába már megtették azzal, hogy részvénytársasággá alakultak.

A Nordtelekom internetszolgáltató májusra tervezte tőzsdei megjelenését, de az adminisztráció elhúzódása miatt szeptember 30-ra tolták a céldátumot. Földesi Géza értékesítési igazgatótól megtudtuk, hogy az eredeti elképzelés szerint a céget belistázzák, részvényei ott lesznek a tőzsdén, de új részvények kibocsátása, tőkebevonás nem szerepel a napirenden. A gazdasági tárca pályázatán 25 milliót elnyert vállalkozás most alakul részvénytársasággá.

A 14 millióval megtámogatott Z-Broadband Ingatlanfejlesztő és -hasznosító Zrt. a válság miatt csak október-november táján megy a tőzsdére - magyarázta lapunknak Németh László vezérigazgató. A magyar tulajdonú vállalkozás minimális közkézhányaddal indul, később vonnának be tőkét tevékenységi körük bővítéséhez. Ebből az első a vállalatfelvásárlás, -feljavítás, -eladás folyamatsor mentén működik majd. Itt szektorsemlegesek maradnak, mindenre rástartolnak, ahol jó üzletet szimatolnak. Példaként a vezérigazgató a törlőpapírüzletet említette. A másik az információtechnológiai infrastruktúra-építése lesz, harmadikként pedig a különleges feladatokat ellátó ingatlanok fejlesztése és hasznosítása jön szóba.

Részvényt bocsát ki a már tőzsdén lévő Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. is. A tervezett 20 százalékos tőkeemelés nagyjából 400 ezer új részvényt takar, a kibocsátást július közepére tervezi az energiahatékonysági szolgáltatásokat nyújtó cég. A kibocsátás maximális értéke 1,1 milliárd forintra tehető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.