Térségünkben látja az egyik legnagyobb lejtőt az IMF

Az idei évre kissé rontotta, jövőre viszont felfelé módosította a világgazdaság növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap. Kelet-Közép-Európa, Németország és az euróövezet még a borús áprilisi prognózishoz képest is rosszabbul teljesít 2009-ben, míg az USA és Japán valamivel jobban.

Egy jó és egy rossz hírrel várta az újságírókat szerdai sajtótájékoztatóján Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap főközgazdásza. Mint mondta, csökken a világgazdaságot lefelé húzó erők intenzitása, ellenben a felfelé hajtó erők még mindig gyengék. - Az egyensúly lassan azért változik, és ebből arra következtetünk: bár a világgazdaság továbbra is receszszióban van, jön a fellendülés. Viszont ez gyenge lesz - fogalmazott, hozzátéve: "nagyon korai lenne" visszavenni a növekedésélénkítő kormányzati és központi banki lépésekből, és a 2010-re jósolt 2,5 százalékos globális GDP-növekedés is kevés lesz a munkanélküliségi ráta további emelkedésének megállításához. Különösen, hogy a felhajtóerő a nagy feltörekvő gazdaságoknál, elsődlegesen Kínában és Indiában látható (2010-es prognózis: 8,5, illetve 6,5 százalékos GDP-növekedés).

Megnyugvással fogadta viszont az IMF az elmúlt három hónapban a pénzügyi szektor stabilizációja érdekében tett lépéseket. A prognózissal párhuzamosan kiadott pénzügyi stabilitási jelentés szerint példátlan politikai lépésekkel sikerült csökkenteni a rendszerkockázatot a bankszektorban, megkezdődött a piaci bizalom helyreállítása, jóllehet maradtak még sebezhető pontok.

Az IMF az áprilisi prognózisához képest további 0,1 százalékponttal, 1,4 százalékra rontotta a világgazdaság 2009-es negatív növekedését. A módosított adatsorból jól látszik, hogy a visszaesés földrajzi egyensúlya Európa kárára tolódott el, ugyanis az amerikai és a japán mutatót az IMF felfelé korrigálta (0,2-0,2 százalékponttal mínusz 2,6, illetve mínusz hat százalékra), és a fejlett gazdaságok egészét tekintve ugyanúgy 3,8 százalékos csökkenést jósol az idei évre. A másik oldalon, az euróövezetnél főleg az olasz és a német gazdaság teljesítményének a tavasszal jósolthoz képest nagyobb visszaesése húzza vissza a gazdaságot.

Mexikót nem számítva az egész világot tekintve Kelet-Közép-Európára módosították leginkább lefelé a prognózist: a hanyatlás további 1,3 százalékponttal öt százalékra nő. Igaz, legalább ezt egyszázalékos, végre pozitív előjelű növekedés követheti térségünkben 2010-ben, miközben a valutaalap várakozásai szerint a franciákat és a briteket nem számítva a nagy európai gazdaságok továbbra is negatív tartományban maradnak majd, az euróövezet egésze 0,3, a németek pedig 0,6 százalékkal. Jelentősen, 0,8 százalékponttal felfelé korrigálták az amerikai mutatót; áprilisban még nulla növekedéssel számolt a valutaalap a tengerentúlon. A fellendülésre a 2010-es kongresszusi kampány közeledtével égetően szüksége is lesz Barack Obama elnöknek, ugyanis az idő múlásával fogy a türelem. A májusi, viszonylag kedvező adat után például júniusban ismét az elemzői várakozásokat jóval meghaladó módon, csaknem félmillió munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban; az országos ráta jelenleg 9,5 százalék, és várhatóan eléri a tízet. A nagy csinnadrattával beharangozott, 787 milliárd dolláros szövetségi élénkítőcsomagnak eddig mindössze 14 százalékát, 110 milliárdot használtak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.