Sokáig maradnak üresek a szállodai szobák

Megtizedelte a magyar turizmus bevételeit a válság: a magyarországi szálláshelyek árbevétele 11,8 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A KSH gyorsjelentése szerint az év első öt hónapjában a szállodák még félig sem teltek meg.

Szerényebb csúcsforgalom a fürdővárosokban
Szálloda

Súlyos és elhúzódónak ígérkező válságba került a magyar szállodaipar, ahol a tavalyihoz képest 11,8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele. - Az átlagos visszaesés drámaibb, mint arra a tavalyi év utolsó negyedében már begyűrűző válság miatt számítottak - mondta Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára. A válság minden területen megmutatkozik: csökkent a vendégek és a vendégéjszakák száma, sőt, az egycsillagosok kivételével az összes kategóriában a bruttó szobaár is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott szállodai gyorsjelentése szerint 33 százalékkal kevesebben érkeztek Magyarországra Nagy-Britanniából és 34 százalékkal az Egyesült Államokból. Az angol vendégek elmaradásának okai közt a Ryanair budapesti járatának megszűnése is szerepel. Az angliai és amerikai munkanélküliség növekedése sem kedvez a turizmusnak, a világon kevés kivétellel mindenütt megszenvedik a pénzügyi-gazdasági válságot a turisztikai szektorban.

Területi egységeket vizsgálva az látszik, hogy míg Budapest szálláshelybevételének alig 30 százaléka származik a belföldi vendégektől, vidéken (kivált a népszerű gyógyvizes helyeken és a még mindig a nyári főszezonnak kiszolgáltatott Balatonon) átlagosan 50-70 százalék a hazai vendégkör aránya.

Az előrejelzésekből, vagyis a szállásfoglalások számából ítélve az idei nyáron nem javulnak a mutatók. A szállodák jövedelmezősége helyenként kritikus: az inflációt el nem érő áremelés miatt eleve csökken a jövedelmezőségük, de ennél is mélyebb, több évre visszanyúló problémákra utal, hogy a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele tavaly 0,7 százalékkal, az idén már 11,8 százalékkal lett kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A kilátások még rosszabbak - tudtuk meg Drégely Ágnestől, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) belföldi és beutaztató szakterületi érdekképviselőjétől. A legfőbb küldő piacnak számító Németországba kiajánlott jövő évi árak még az ideieknél is szerényebbek, mivel a lengyel és cseh konkurensek is igyekeznek javítani a forgalmukon. Az egyre nagyobb számú orosz és ukrán turistákat sem sikerült még idecsábítani.

Július elsejére várták, de még mindig nem jelent meg a Magyar Közlönyben, tehát nem alkalmazható a szobakiadás 18 százalékos áfakulcsa. Az utazásszervezők azonban továbbra is a maximális áfát számolják fel számláikban a vevők felé, miközben a szálláshelyektől 18 százalékos áfatartalommal fogadnak be számlákat. Utóbbit ugyan visszaigényelhetik, de a kétféle áfa közti különbséget elbukják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.