A héten meneszthetik az MNV vezérét

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t érintő személyi döntéseket hoz a héten Oszkó Péter pénzügyminiszter - tudta meg a Népszabadság. Az sem elképzelhetetlen, hogy mennie kell Tátrai Miklós vezérigazgatónak, s ebben csak kapóra jöhet a Magosz titkárának a számviteli szabályok megsértése miatt tett büntetőfeljelentése. Ennek kapcsán ugyanakkor felmerül a PM felelőssége is.

Az ügyészség nyomoz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél tapasztalható számviteli szabálytalanságok miatt - számolt be tegnap az MR1 Kossuth rádióban dr. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) titkára. A Népszabadság megkeresésére pontosította az információt, e szerint az illetékes ügyészség a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának közép-magyarországi regionális nyomozó hivatalát bízta meg a nyomozás lefolytatásával.

A Magosz titkára hetekkel ezelőtt, az MNV ellenőrző bizottságának jelentésére hivatkozva tett büntetőfeljelentést az MNV Zrt. és közvetve Tátrai Miklós vezérigazgató ellen, számviteli szabályok megsértése miatt. Azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő megalakulásakor nem készítettek nyitómérleget, s nincs nyilvántartás az állami vagyonról, így követhetetlen az állami vagyongazdálkodás. Az ügyészségi iratokban az éves beszámoló készítésének elmulasztása, valamint "az adott üzleti év vagyoni helyzetének megállapításának meghiúsítására tett kísérlet" szerepel. A tények ismeretében azonban korántsem egyértelmű, kit támad a Magosz képviselője: az MNV Zrt. ugyanis tavaly december 31-én zárta az első üzleti évét, s minden számviteli kötelezettségének határidőre eleget tett. Igaz, a megalakulásakor tényleg nem készült megfelelő nyitóleltár, ez azonban nem az MNV Zrt. mulasztása: mivel a jogelőd szervezeteknek sem volt a törvényeknek megfelelő vagyonnyilvántartása, a nyitómérleg elkészítése az MNV Zrt.-t megalapító és felügyelő Pénzügyminisztérium (PM) feladata lett volna.

- Ez ügyben valóban a Veres János vezette PM-et terheli a felelősség, valamint a tárca jelenlegi vezetőit, hogy nem orvosolták a mulasztásokat. Ily módon viszont az MNV Zrt. vezetése és a vagyontanács is érintett, hiszen a helyzet nem sokat változott - mondta lapunknak a Magosz titkára. Lapunk felvetésére, miszerint az elmúlt másfél évben az MNV Zrt. elkészítette az állam hivatalos vagyonnyilvántartását, s a kataszter szerint 42 ezermilliárd forintra becsülhető az állami vagyon értéke, Budai csak annyit mondott: az általa behatóbban ismert föld-nyilvántartásban ma is káosz van.

A pénzügyi tárcának - ahol a múlt héten egyre többet hangoztatták: elégedetlenek Tátrai Miklóssal és együttműködési készségével - akár jól is jöhet a Magosz folyamatos kritikája. Még akkor is, ha a szervezethez kötődő ügy közvetve a minisztérium felelősségét is felveti. Annál is inkább, mert - mint megírtuk - a minisztérium több prominens vezetője, részben személyes okból, támogatná a vezérigazgató leváltását. Minthogy a minisztériumban a felelősséget nem háríthatják a tárca korábbi vezetésére, kézenfekvőnek tűnik, hogy az MNV vezetését vonják felelősségre.

- Az ellenőrző bizottság jelentésében, amelyre Budai Gyula hivatkozik, valóban vannak kritikus álláspontok. Ezek szakmai és jogszabály-értelmezési különbségek: más az MNV és más az ellenőrző bizottság álláspontja több vitatott kérdésben. Határozottan visszautasítjuk azonban azt az értelmezést, hogy ezek alapján az MNV Zrt. működését bárki törvénytelennek titulálja - kommentálta az eseményeket megkeresésünkre Száraz Gábor, az MNV szóvivője.

Lapunk értesülései szerint a hét első felében találkozik majd Oszkó Péter és Tátrai Miklós, még azt megelőzően, hogy a miniszter nyilvánosságra hozná a vezérigazgató munkájának szakmai értékelését. E beszélgetés döntő lehet Tátrai további sorsát illetően. A Pénzügyminisztérium képviselőjét lapzártánkig nem értük el. Mindenesetre tény: a tárcának nem kell különösebb indok Tátrai elmozdításához: ha a miniszter bizalma megingott a vezérigazgató iránt, nem kell semmiféle nyomozás ahhoz, hogy leváltsák őt. Elvégre a vagyonkezelő működését az elmúlt hónapokban kemény kritikák érték: a sukorói telekcsereügy, a regionális vízművek átszervezése, a bábolnai földügyek miatt amúgy is támadások kereszttüzébe került a vagyonkezelő.

Tátrai Miklós távozása azonban szakértők szerint könnyen megakaszthatja az állami vagyongazdálkodást, amelynek eredménye, hogy a költségvetésbe nem folynak be az idén a törvényben előírt bevételek. Egy új vezérigazgató munkába állása ugyanis lassítja a megkezdett üzleteket - ezt az ellenzéki pártok még üdvözölnék is. Másrészt, megbénulhat a jelenleg hattagú Vagyongazdálkodási Tanács működése. Tátrai egyben tanácstag is, kiválásával tehát öttagúra zsugorodna a testület. Döntést hozni ugyanakkor csak négy azonos szavazattal lehet. Ez még meg is lehetne, de a múltban sűrűn fordult elő, hogy többen tartózkodtak a szavazástól bizonyos ügyekben, személyes érintettség okán. Ötfős tanácsnál tehát nagyobb a kockázata, hogy egyes ügyekben nincs meg a megfelelő számú szavazat a határozatképességhez.

Szakértők szerint azon értékesítésekből, melyek október eleje után indulnak, eljárásjogi sajátosságok miatt idén már biztosan nem folyik be pénz a költségvetésbe, ami nagyon hátrányos a kormányra nézve. Márpedig egy vezetőváltás esetén a legoptimistább becslések szerint minimum szeptember közepe, mire az új vezető érdemi munkába kezdhet. Tehát Tátrai Miklós kezében is vannak ütőkártyák.

Tátrai Miklós
Tátrai Miklós - Sokasodnak a gondjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.