Tovább hullanak a magyar társaságok

Drasztikusan megugrott a felszámolási eljárás alá vont cégek száma az első fél évben, lényegesen több jut a végelszámolás sorsára is, mint egy éve. Egyre nagyobb arányban esnek áldozatul a krízisnek milliárdos árbevételű vállalatok is - ágazattól függetlenül.

Az első fél évben harminc százalékkal - közel 7400-ra - emelkedett azon cégek száma tavalyhoz képest, amelyekkel szemben felszámolási eljárás indult (ezt a hitelezők kezdeményezik). Nő a végelszámolások (ezt a cég saját maga kezdeményezi) száma is: júniusban például az előző év hasonló hónapjához mérve nyolcvan százalékkal, az első hat hónapban pedig harmadával, 5000-ről majd 6600-ra - derül ki az Opten Informatikai Kft. statisztikáiból. Igaz, aki önszántából hagyja el a piacot, rendezetlen számlát nem hagy maga után, azaz mást legalább nem ránt magával, mutatnak rá a szakemberek.

- A pánik az első negyedévben uralkodott el a cégvilágon, ekkor megugrott a felszámolások száma, mert mindenki, akinek nem fizettek, azonnal ehhez a megoldáshoz kapott. Ezt rövid stagnálás követte, ám a második negyedévben a korábbinál is meredekebben nőtt a bajba jutottak száma - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója, aki szerint a válság korántsem érte el tetőpontját.

Egyre több milliárdos árbevételű vállalat megy tönkre, és - mivel ezek alvállalkozókat, beszállítókat, hitelezőket hagynak hátra kifizetetlen számlákkal - a felszámolások száma várhatóan tovább emelkedik majd. Míg az elmúlt években nagyjából az infláció mértékének megfelelően emelkedett a tíz legnagyobb, felszámolás sorsára jutott cég összes árbevétele, ez most több mint húsz százalékkal 140 milliárd forintra ugrott, míg az érintett dolgozók száma egy év alatt 500-ról 3300 fölé emelkedett.

A gépjármű-kereskedelem - ahol egy év alatt minden huszadik cég esett áldozatul a krízisnek - megelőzte a hagyományosan legkockázatosabbnak számító építőipari ágazatot. A pénzügyi válság kirobbanása óta az agrárszektorban és az egyébként alacsony kockázatú informatikában másfélszeresére nőtt a bedőlés veszélye, az utazási irodák esetében pedig megkétszereződött.

Mindezekkel párhuzamosan megtorpant a cégalapítási kedv: az Opten statisztikái szerint soha nem fordult elő, hogy a létrejövő társaságok száma több hónapon keresztül csökkent volna, most azonban az első fél évben öt százalékkal kevesebb (összesen 24 ezer) új céget regisztráltak, mint egy éve június végéig. Utoljára februárban fordult elő, hogy több céget jegyeztek be, mint 2008 azonos hónapjában.

Csorbai Hajnalka szerint a felszámolások száma a tavalyi 11500 után idén elérheti a 17 ezret. Ez a tisztulási folyamat azonban nem káros, hiszen a magyar gazdaságban túl sok - 560 ezer - társas vállalkozás működik, s ezek alig nyolc százalékának árbevétele haladja meg a százmillió forintot. A cégeknek öngondoskodásra kellene berendezkedniük, körültekintően megválasztaniuk, figyelniük partnereiket, a jogszabályoknak pedig szigorúbban szankcionálni, ha valaki csődbe visz egy vállalkozást. - A felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér egy új saját társasággal. Hibás a gazdaságpolitika, amelyik lehetővé teszi, hogy mindössze egy óra alatt vállalkozást lehessen alapítani - hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint a cégalapításkor elvárt tőke minimális összege is túl alacsony. A szakember úgy véli, a magyar gazdaság várhatóan 2010 második felében talál majd magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.