Kárenyhítés a korábban jégverteknek

Legkevesebb 4,4 milliárd forintot szán a mezőgazdasági károk enyhítésére a kormány. Az alapba a termelők 2,2 milliárd forintot fizettek be június végéig.

Várhatóan legalább 4,4 milliárd forint lesz az agrár-kárenyhítési alapban, azonban ez az összeg az igények függvényében emelkedhet - mondta Gögös Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az agrár-kárenyhítési törvény módosítását, amelynek köszönhetően a fagy-, az aszály- és a belvízkár mellett az idén jégkárt szenvedett termelők is részesülhetnek kárenyhítésben.

Az államtitkár szerint a 2006-ban megnyitott kárenyhítési alapba, a június végi zárást megelőző napokban 2,2 milliárd forintos termelői befizetés érkezett. Ezt az összeget az állam minimum megduplázza, de az államtitkár nem zárta ki azt sem, hogy ennél is többet folyósítanak őszszel, ha a káresemények ezt szükségessé teszik.

Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szóvivője elmondta, hogy a kárenyhítési rendszerbe 12500 társas és egyéni gazdálkodó, valamint önkéntesen 8500 őstermelő jelentkezett be a május 15-i határidőig. A káreseményt annak bekövetkezésétől számított 10 napon belül be kell jelenteni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál; az utolsó bejelentési lehetőség október 20. Az kaphat támogatást, akinek a korábbi 3 év jövedelméhez képest legalább 30 százalékkal csökken az idei bevétele. A kártámogatást decemberben fizetik ki, azoknak a jégkárosultaknak is, akik május 15-ig bejelentkeztek, és június 30-ig befizették a hozzájárulást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.