Csipkerózsika-álmát alussza az etikai kódex

Bár a hét elején a parlament elfogadta a beszállítóival szemben tisztességtelenül eljáró kereskedőket szigorúan büntető törvényt, a földművelésügyi tárca a hasonló célból született élelmiszer-etikai kódexet is életbe léptetné.

A teljes pályás letámadás taktikáját választotta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a kereskedőkkel szemben. A hét elején - az egyelőre felfüggesztett élelmiszerkódex alternatívájaként - elfogadott termékpályatörvények igen súlyos szankciókkal fenyegetik a beszállítóikkal visszaélő kereskedőláncokat. Az agrártárca jogászaitól megtudtuk, hogy a parlament által jóváhagyott törvény egyik passzusa sem lóg ki az uniós jog keretéből. Az is biztos, hogy ilyen jogszabály egyik országban sincs, de az egyes paragrafusok más és más tagállamban élnek.

Ugyanakkor az FVM csütörtökön azt is világossá tette, hogy az áprilisban aláírt élelmiszerkódex betartását is elvárja majd a kereskedőktől. A július elsején elvileg életbe lépett kódex végrehajtását az aláírók a folyamatban lévő versenyhivatali vizsgálat lezárultáig egyelőre felfüggesztették. Gőgös Zoltán a földművelésügyi tárca államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón megemlítette, hogy az aláírók közül a nagy kereskedelmi láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nem nyilatkozott ez ügyben. (Az OKSZ lapunknak sem nyilatkozott csütörtökön a kódexről és a termékpályatörvényekről.)

Nem hivatalosan persze a minisztérium is tisztában lehet a kereskedők szándékaival. Bár a kódexet a kereskedők áprilisban aláírták, ám rövidesen visszakoztak, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) májusban vizsgálatot indított annak több pontja ellen. Igaz, a GVH többször is jelezte: semmi kifogása a kérdéses passzusok nélküli, csonka kódex életbe léptetésével szemben. Ezt követően vita alakult ki, hogy a teljes vagy a kérdéses pontok nélküli dokumentum éljen júliustól. A kereskedők a teljes kódex alkalmazását aggályosnak látták.

A patthelyzet láttán a kódexhez képest szigorú szankciókat tartalmazó képviselői törvényjavaslatot nyújtottak be az Országházhoz, ötpárti konszenzussal. A kereskedők szerint a végül elfogadott törvény valójában a multinacionális élelmiszer-feldolgozóknak biztosít kényelmes tárgyalási pozíciókat a kereskedőláncokkal szemben. Azt is kifogásolták, hogy sem a kódex, sem pedig a törvény nem szabályozza a termelő és a feldolgozó viszonyát. Gőgös Zoltán erről csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az aláírók között (a kereskedők kivételével) konszenzus született e terület szabályozásáról vagy a kódex kiegészítésével, vagy pedig jogszabályalkotás útján.

Az OKSZ korábban azt hangoztatta, hogy a kistermelők érdekét nem védi a törvény. A láncoknál az élelmiszer-biztonsági szabályok miatt beszállítóként egyedül a zöldséget és a gyümölcsöt termelő kisgazdák jöhetnének szóba. Ám esélyük sincs, hogy beszállítók lehessenek - mondta Szabó József, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. A hazai kiskereskedelmi hálózatok - döntően üzletszervezési és szállítási okok miatt - képtelenek a kistermelők áruját fogadni. Ezért lenne szükség a termelők összefogására, hogy értékesítő szervezeteik (tész) révén, közösen szállítsanak. Csakhogy a 2000 óta működő néhány magyar tész a megtermelt áru alig tizedét tudja előteremteni.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke megerősítette, hogy a kódexet aláírók többsége úgy döntött, a GVH vizsgálatának befejezéséig kivárnak. Az élelmiszer-kereskedelem szabályait átíró törvények módosításáról ugyanakkor az a véleménye, hogy hatása csak a kódex együttes alkalmazásával lesz teljes, mert kiegészítik egymást.

Fontosnak tartja, hogy immár törvényileg definiált, mi a tisztességtelen magatartás. Véleménye szerint minderre nem lett volna szükség, ha a kereskedők korrekt üzletfélként betartják az ármegállapodásokat, a fizetési határidőket. Hozzátette, az elmúlt napok bizonyították, hogy szükség van a szigorú szabályozásra, ugyanis miközben folytak a kódextárgyalások, a kereskedők - máris visszaélve előnyükkel, hogy forgalmuk viszsza ne essen - az átadási árak csökkentésével akarták az áfa-emelés hatásait a beszállítókra terhelni. Az Éfosz birtokában van három kereskedőlánc levele, amelyben erre kérik beszállítóikat, de Éder Tamás további cégekről is tud, amelyek telefonon győzködték partnereiket.

Dinnyeborogatás tavaly - széthasadt az egyezség
Dinnyeborogatás tavaly - széthasadt az egyezség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.