Brüsszel vizsgál, a Lufthansa remél

Reménykedőn nyilatkozott csütörtökön a német Lufthansa, hogy július 31-ig mégis megkapja az engedélyt az osztrák AUA felvásárlására azt követően, hogy az uniós versenyhatóság jelezte: meghosszabbította az ügylet vizsgálatát, ami akár több hónapig is eltarthat. Brüsszel attól tart, hogy a felvásárlás nyomán torzulna a verseny és emiatt növekednének az árak. Neelie Kroes versenyügyi biztos emlékeztetett rá, hogy a Lufthansa ellenőrzi a svájci Swiss légitársaságot, s nemrégiben megkapta Brüsszel jóváhagyását, hogy megvegye a belga Brussels Airlinest és a brit British Midlandet.

Kiszivárgott hírek szerint az EU szeretné elérni, hogy az Austrian Airlines húsz százalékkal csökkentse méretét, s a Lufthansa adjon át leszállási engedélyeket a versenytársaknak, csökkentse járatai számát Bécs és Frankfurt, valamint több más német város között. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor Brüsszel szerint is lehetséges az üzlet megkötése még a hónap vége előtt.

A Lufthansa az AUA 42 százalékos tulajdonrészére tett ajánlatot mindössze 366 ezer euró értékben, átvállalva mintegy egymilliárd euró adósságot, amelyet viszont enyhítene Bécs félmilliárdos támogatása. A versenyhatóság ezt külön vizsgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.