Veszélyben a nagy négy kenyere

A végső simításokat végzik a kettős adóztatás kizárásáról szóló magyar-amerikai egyezmény szövegén. A végeredmény súlyos következményekkel jár majd az offshore láncokat kiépítő vállalatokra - valamint az adóoptimalizációs tanácsokból élő cégekre. A várhatóan 2011-től hatályba lépő változások lényegében lehetetlenné teszik az amerikai társaságoknak, hogy Magyarország közbeiktatásával olyan céghálózatot hozzanak létre, amelyek végén alacsony adózású országokban bejegyzett érdekeltségek állnak.

A magyar határon belül céget működtető amerikai vállalatoknak figyelniük kell majd arra, hogy a magyarországi cég csak néhány súlycsoporttal legyen lejjebb, mint amerikai társa: bevételének, eszközállományának és alkalmazottai számának külön-külön ki kell tennie legalább az amerikai anyacég azonos mutatóinak 7,5 százalékát, illetve a három mutató átlagában a tíz százalékát.

Washingtoni szakértők szerint az offshore cégek visszaszorítása alaposan beszűkíti a Big Four (a nagy négy), azaz a nemzetközi piacot uraló tanácsadó cégek, a Deloitte, a PricewaterhouseCoopers, a KPMG és az Ernst&Young magyarországi leányvállalatainak mozgásterét, és lefaragja bevételeiket. A hatályban lévő szerződés alapján ezek a vállalatok - elsősorban amerikai megbízásra - számos olyan adótervezési struktúrába építik be Magyarországot, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokból kapott jogdíj, kamat vagy tőkejövedelem tekintetében a külföldi tulajdonos megspórolja az adót, vagy akár egy fillért se fizessen.

Nincs okuk aggodalomra ugyanakkor az USA-ban bejegyzett, szintén adóelőnyökre alapozott cégek magyar tulajdonosainak. Ezek az adóelkerülés elég átlátszó formáit használják - állítják ottani szakértők, akik arra is figyelmeztetnek: sokszor nem is tudják ezek a tulajdonosok, hogy odakint adót kellene fizetniük, a világ bármelyik szegletéből is származik jövedelmük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.