Röviden

Megtáltosodott a forint: 270 alatt jár az euróárfolyam

A kedvező nemzetközi hangulat, a válságból való kilábalást mutató menedzserindexek és a szigorú költségvetési politika hatására tovább erősödött tegnap a forint a bankközi devizapiacon, s késő délután egy euróért már csak 268,5 forintot kellett adni. Legutóbb januárban volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz. Dicséretben is részesültünk: Magyarország megerősödve jöhet ki a recesszióból, s a fejlett világ három vezető állama közé fog tartozni - már ami a költségvetési pozícióját illeti. Erre jutottak a Merrill Lynch bankház elemzői a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentésében szereplő adatok feldolgozása után. Erős pozíciónkat annak köszönhetjük, hogy amíg a többi ország a költségvetési hiányának rovására próbálja serkenteni gazdaságát, addig hazánk megszorításokat hajt végre a maastrichti 3 százalékos GDP-arányos deficit elérése érdekében. (K. B.)

Többórás spontán sztrájkot tartottak a román vasutasok

Fizetésük elmaradása és kényszerszabadságra küldésük ellen többórás spontán sztrájkkal tiltakozott a román vasutasok egy része. Románia egyik legfontosabb vasúti csomópontjában, a dél-erdélyi Brassóban (Brasov) több vasutas is megszakította a munkát. Nagyszebenben (Sibiu) is leálltak néhány órára a vonatok. A vasutasok elégedetlenek, mert nem kapták meg időben a fizetésüket, és az is felingerelte őket, hogy a román állami vasutak teherszállító részlegétől 7 ezer embert küldenek kényszerszabadságra a megrendelések csökkenése miatt. (MTI)

Oszkó Péter pénzügyminiszter megvédte a vagyonadót

Oszkó Péter a Magyar Televízió szerdai Nap-kelte című műsorában védelmébe vette a vagyonadó elfogadott koncepcióját. A pénzügyminiszter elmondta: ebből az adónemből a kormány éves szinten mintegy 50 milliárd forint költségvetési bevételt vár, de a vagyonadó öszszességében csak a lakásállomány 5 százalékát érinti, meglehetősen konzervatív számítás alapján. (Lapunk keddi számában több százezer helyett tévesen több száz érintett ingatlantulajdonosról írtunk.) Oszkó Péter megemlítette, hogy a cégeknek is kell vagyonadót fizetniük azok után az ingatlanok után, amelyeket lakás céljából hasznosítanak. (Munkatársunktól)

Milliárdos agrárhitelhez is vállalhat garanciát a Garantiqa

Akár milliárdos agrárhitelek garanciáját is vállalhatja többek között a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is, miután megjelent a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter rendelete arról, hogy a garantőr intézmények kedvezményes készfizető kezességgel segítsék az agrárvállalkozásokat. A megemelt összegű kedvezményes készfizető kezesség vállalását az Európai Unió által jóváhagyott csoportmentesség teszi lehetővé. (MTI)

Az internetes boltokat elkerülte a válság

Az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma 2008-ban elérte a 63 milliárd forintot, ami a teljes kiskereskedelmi forgalom egy százaléka, az összeg az idén 50 százalékkal, 95 milliárdra nőhet - áll a GKIeNET gyorsjelentésében. Becslésük alapján 2008-ban az online kiskereskedelmi boltok közel felének az éves nettó árbevétele nem érte el az 5 millió forintot. A forgalom 80 százalékát továbbra is a 20 legnagyobb webáruház bonyolítja le. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.