Özönvíz előtti kamatok - lépre csalt vásárlók

Az alacsony árak mellett a hazainál lényegesen kedvezőbb hitellehetőségekkel igyekeznek vonzóvá tenni a magyarországi ingatlanvásárlást a romániai közvetítők. A határszéli lakásárak valóban alacsonyak, ám az olcsó hitel ígérete nem több ócska reklámfogásnál.

Magyarországon a lakáshitelek ügyintézése gyors és rugalmas, a kamatok alacsonyak, devizaalapú kölcsönt akár 3,8-5 százalékos kamat mellett is fel lehet venni - legalábbis néhány romániai ingatlanközvetítő szerint. Mint arról nemrég beszámoltunk: a határ közeli nagyobb városokban élők (Arad, Nagyvárad) szívesen vásárolnak lakást, családi házat a határ magyar oldalán az alacsonyabb árak miatt. Az erre a piacra szakosodott vállalkozások hirdetéseikben azonban nemcsak az árakkal, hanem a romániai viszonyokhoz képest lényegesen kedvezőbbnek mondott hitellehetőségekkel is igyekeznek kedvet csinálni az ingatlanvásárláshoz.

Az igaz, hogy Magyarországon a lakáshitelek kamata jellemzően alacsonyabb a Romániában elérhető kölcsönökénél, a különbség azonban messze nem akkora, mint ahogyan azt az ingatlanirodák állítják. Az említett 3,8-5 százalékos kamatú hiteleknek tavaly ősszel, a válság elmélyülésével búcsút mondhattunk, a teljes hiteldíjmutatók (THM) azonban korábban sem voltak ennyire alacsonyak, vagyis ilyen olcsón egy évvel ezelőtt sem lehetett lakáshitelhez jutni Magyarországon. Jelenleg a legkedvezőbb devizaalapú lakáshitelek THM-je 8-10 százalék, míg a forintalapú hiteleké jellemzően 15 százalék körül mozog. Romániában az euróalapú lakáscélú kölcsönök tényleges éves kamata 11-12, a svájcifrank-alapúaké 12-13 százalék. A piaci alapú lejhitelek azonban valóban elég drágák: a jellemző kamatszint 23-24 százalék.

Bár a hitelek kamataiban nincs nagy különbség, az alacsonyabb ingatlanárak miatt azért még így is megéri a határ innenső felén házat venni. Ám a kép csalóka: a jelentős árkülönbség nem abból adódik, hogy a magyar ingatlanok enynyivel kevesebbet érnének, csupán arról van szó, hogy a határhoz közel jellemzően kisebb Békés és Hajdú-Bihar megyei települések fekszenek, ahol jóval kedvezőbb feltételek mellett lehet házat venni, mint az Aradhoz, Nagyváradhoz hasonló kétszázezres nagyvárosokban.

A magyarországi ingatlanok árelőnye azonban rohamosan csökken, a román ingatlanpiac összeomlásával a mélybe zuhantak a lakásárak: Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron év eleje óta mintegy 40 százalékkal csökkentek. Sokan próbálnak szabadulni ingatlanuktól, vevő azonban alig van. Az eladók arra várnak, hogy a piac magához térjen. A potenciális vásárlók pedig arra, hogy az árak a mostaninál is alacsonyabbak legyenek. A piaci elemzők szerint ez így is lesz az év második felében.

A Romániai Közjegyzők Kamarájának adatai szerint az idei első öt hónapban 41 százalékkal csökkent az adásvételi szerződések száma a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ennél is drasztikusabb a visszaesés az ingatlanátruházások után fizetendő adók tekintetében: január és május között 67,2 százalékkal kevesebb adó folyt be.

Szerződéskötés közben - A magyarországi bankok ajánlata jobb, de nem sokkal olcsóbb
Szerződéskötés közben - A magyarországi bankok ajánlata jobb, de nem sokkal olcsóbb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.