Lengyel hajógyárak arab kézben

Katar legnagyobb befektetési bankja, a Qinvest vásárolta meg a korábban már csődöt jelentett szczecini és gdyniai hajógyárat. Miután Gdansk már az ukránoké, így teljesen külföldi kézre került a stratégiai iparág. A kormány májusban írta ki az állami tulajdonban maradt két óriásvállalat privatizációját, egyben pontot téve ezzel az Európai Unióval vívott hosszas csatározások végére, amelynek lényege, hogy Brüsszel szerint Varsó kétmilliárd eurós tiltott támogatással segítette életben tartani a cégeket.

A májusi pályázaton Aleksander Grad pénzügyminiszter a United International Trustöt hirdette ki győztesként, azonban most kiderült, hogy nem is tröszt, hanem a mögötte álló és az adásvételt finanszírozó Qinvest kerül birtokon belülre, amelyben egyébként a Qatar Islamic Bank 25 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az arabok a két gyárat egyesítik, és Polskie Stocznie néven működtetik tovább. A vételár titkos volt.

A Polskie Stocznie augusztustól ötezer embernek ad majd munkát. A tervek szerint évente hat-nyolc gázszállító tankert és kisebb hajókat fognak itt építeni. A tulajdonosváltást eleinte ellenző Szolidaritás támogatását is sikerült megszerezni azzal, hogy nem kerül sor tömeges elbocsátásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.