Devizakötvénnyel teszteljük a piacot

Magyarország szeptember végéig eurókötvény kibocsátását tervezi, fokozatosan visszatérve a piaci finanszírozáshoz, építve a kormány gazdaságpolitikája iránt növekvő befektetői bizalomra - írta tegnap a Reuters Oszkó Péter pénzügyminisztert idézve. Magyarország több banknak adott megbízást, hogy szervezzenek találkozókat a kötvénybefektetőkkel egy jövő heti bemutatókörútra.

- A következő időszakban tesztelni akarjuk, mennyi piaci finanszírozást lehet kihasználni - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint fontos, hogy az IMF szükség esetén kész a további finanszírozásra, de először azt kell feltérképezni, hogy miként juthat az állam forráshoz a piacról. A kibocsátás lehetséges mértékéről nem kívánt nyilatkozni.

- Minél hamarabb, annál jobb - foglalták össze véleményüket a Raiffeisen Bank kötvénypiaci elemzői. A helyzet megérett egy eurókötvény-kibocsátásra. Elemzők szerint a piacon az ötéves lejáratú kötvényekre lenne érdeklődés, a kibocsátás lehetséges mértékét 0,5-1 milliárd euró közöttire teszik.

A piacra lépés előkészítése azonban eltarthat két hónapig. Most még kedvező a tőzsdei és a pénzpiaci hangulat, a kötvényeket felszívnák a befektetők, de korántsem biztos, hogy szeptemberben is így lesz. Akadnak prognózisok, amelyek nem túl derűlátóak. Egy kedvezőtlenebb környezetben pedig nehezebb lesz vevőt találni.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ma is tart kötvényaukciót. A tervek szerint 3, 5, illetve 10 éves hátralévő futamidejű államkötvényeket kínálnak fel értékesítésre 10-7-7 milliárd forint értékben. A Raiffeisennél megjegyezték: ahhoz, hogy a piaci finanszírozást javítani lehessen, nemcsak a devizakötvény-piacra kell visszatérni, hanem fokozatosan növelni lehetne a forintkötvények kibocsátását is.

A kötvénypiacon egyébként manapság előszeretettel figyelt CDS-felár Magyarország esetében az utóbbi időben jelentősen javult. (A CDS az adott ország nem fizetési kockázatára vonatkozó derivatív termék, lényegében országkockázati mutató.) Az elmúlt napokban az országra vonatkozó index 360 bázispont közelébe esett. Februárban a mutató bőven 600 pont fölött járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.