Adnák is meg nem is a Richter negyedét

Részvényt nem adunk, de újra felkínáljuk azokat a befektetőknek - nagyjából így lehet értelmezni az állam újabb pénzgyűjtő manőverét. Öt évvel ezelőtt olyan kötvényeket kínáltak fel a befektetőknek, amelyek azzal kecsegtettek, hogy a futamidő végén, idén Richter-részvényre váltva tulajdonrészt ígérnek a gyógyszergyártó cégben. Az államnak 25 százaléka van a Richterben. A kormány végül úgy döntött, hogy - a kötvénykibocsátás során számára fenntartott opcióval élve - nem teszi lehetővé a részvények megszerzését, hanem inkább kifizeti a kötvények tulajdonosait. Indoklása szerint a Richter-pakettet továbbra is állami tulajdonban kell tartani.

A közelmúltban olyan törvénymódosító javaslat is született, amelyben a Richtert stratégiai céggé minősítették volna. Ezt a védelmet végül a cég nem kapta meg, viszont egy másik módosítást elfogadtak, amely az állami vagyonnal gazdálkodó Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) mentesíti az addig fennálló kötelezettségtől, hogy szabaduljon meg minden kisebbségi vagyonelemétől.

Az állam tehát eltökéltnek tűnik, hogy megtartsa a gyógyszergyártóban lévő részesedését, ehhez képest az újabb kötvénykibocsátás forrását az előzőhöz hasonló befektetési konstrukcióval kívánja előteremteni. Azaz ismét azzal kecsegteti a befektetőket, hogy a futamidő végén tulajdonosokká válhatnak a Richterben. Az MNV tegnap jelentette be, hogy pályázatot hirdet a Richter részvényeire átcserélhető kötvények kibocsátását megszervező befektetési szolgáltató kiválasztására.

Az öt évvel ezelőtti kibocsátáskor a piaci ár felett 54 százalékkal, összesen 639 millió euróért értékesítette az állam a Richter-csomagot. Az akkori kibocsátási tájékoztató szerint a magyar államnak 110,62 százalékon kell visszavásárolnia a papírokat, vagyis 706,86 millió eurót kell majd az ügylet lezárásaként kifizetnie. A tegnapi árfolyam mellett ez 190,85 milliárd forint kötelezettséget jelent.

Fazekas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint ez egy hosszú lejáratú devizakötvény-kibocsátásnak felel majd meg, amelynek a "ázsióját" emeli a hozzá kapcsolt Richter-csomag. Ezzel együtt korántsem biztos, hogy így is lejegyzik a felkínált tételt. Nem biztos, hogy a befektetőknek olyan vonzóak a gyógyszergyári papírok - vélik megfigyelők -, ha a kormányzati szándék szerint sem így, sem úgy nem lehet hozzájuk jutni a lejáratkor: így a részvények nem többek mézesmadzagnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.