Drágul a külföldi mobilozás

Július elsejétől (a Pannonnál július 12-től) emelkednek a külföldön bonyolított mobilhívások árai, de csökken az sms-küldés költsége. Az EU ugyan azon van, hogy csökkenjenek a roamingdíjak - az sms esetében több mint ötven százalékkal, míg a hívásdíjak esetében néhány eurócenttel -, ám mivel korábban lényegesen alacsonyabb volt a számításkor érvényes euróárfolyam, mint az idén, ezért a hívások árai most emelkedtek. Az sms árát korábban nem szabályozták, így ott a csökkenés oly mértékű, hogy ellensúlyozni tudja az árfolyam-emelkedést.

Az EU-ban maximálják az euróban meghatározott árakat. A szolgáltatók alkalmazhatnak alacsonyabb árakat, de magasabbakat nem. A mobilcégek el is tekinthettek volna az árfolyam-emelkedés érvényesítésétől a kiskereskedelmi árakban - ekkor azonban saját nyereségüket csökkentették volna, hiszen a szolgáltatók az EU által szabályozott nagykereskedelmi árakat alkalmazzák egymás között. A szolgáltatóknak kötelező lesz a másodpercalapú számlázás a roaming fogadása esetében (a hívásnál az első fél percet egyben felszámolják), ezzel egyébként összességében csökkenhetnek a külföldi mobilköltségek, hiszen ugyan alacsonyabb percdíjak voltak érvényben, de percalapú volt a számlázás.

Az árfolyam miatt nem csökken a díj
Az árfolyam miatt nem csökken a díj

Az új árak bevezetésének eltérő dátumait a hazai egységes hírközlési törvény előírásaival magyarázzák. E szerint az emelt árakat csak az általános szerződési feltételek (ászf) közzétételét követő 30 nap elteltével lehet alkalmazni. A későbbiekben még jogvitára adhat okot, hogy például a T-Mobile esetében a roamingárak nem képezik az ászf részét. - Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított - mondta lapunknak Márton György szóvivő. A szolgáltatók viszont arról panaszkodnak, hogy az árakat tartalmazó EU-s jogszabály hivatalosan csak hétfőn jelent meg, de már mától alkalmazni kell azt. Jogilag tehát az egyébként nem egyértelmű határidők betartása is problémákat vet fel, noha az EU június 6-án döntött a csökkentett árakról.

Ami a belföldi árakat illeti, az áfa emelése miatt nem minden szolgáltatás drágul mától. Márton György elmondta: a magyar piacon 763 hírközlési szolgáltatónak 1973 olyan szolgáltatása van, ami az általános szerződési feltételek hatálya alá tartozik. Eddig 158 szolgáltató 377 szolgáltatás esetében jelentett be módosítási igényt, vagyis a hatóság szerint a szolgáltatók bizonyos esetekben nem hárítják az előfizetőkre a megnőtt adóterheket

Kézi hálózatválasztással a véletlen roaming ellen

Megelőzhetők a több százezres mobilinternet-számlák a határ közelében, ha a felhasználó kézi hálózatválasztásra állítja a készülékét - mondta Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok biztosa. A vétlen roaming akkor okoz óriási számlákat, amikor a telefon a határ közelében a felhasználó tudta nélkül jelentkezik át a külföldi hálózatra. Az ügyfelek az idén is nagy számban panaszkodnak az emiatt kapott nagy összegű számlákra - mondta a biztos. Egy letenyei felhasználó például nemrégiben 1 millió forintos számlát kapott.

Indított hívás151,4
Fogadott hívás66,9
SMS38,9
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.