Eladta a lányát, kiállta a vagyonosodási próbát

Rőzsével fűtött lakás, 300 milliós menyasszonytánc - két példa arra, milyen magyarázatokkal szórakoztatják a vagyonosodási vizsgálatok során a revizorokat. Az esetek többségében nem bizonyulnak meggyőzőnek az ellenőrzöttek.

Átment a vagyonosodási vizsgán, így nem kellett visszamenőlegesen adót fizetnie annak a férfinak, aki a vagyonleltár során kimutatott 10 millió forint forráshiányt azzal magyarázta, hogy épp ennyit fizetett neki lányáért a veje. A lánykérő történetesen mohamedán vallású volt. Az APEH felvette a kapcsolatot az illetékes külföldi adóhatósággal, ahol hitelt érdemlően viszszaigazolták a fedezetet. A kikért leányzó szüleinek az abban az országban széleskörűen elfogadott szokásjog alapján fizettek.

Ez csak egy az érdekesebb vagyonosodási vizsgálatok közül, amelyeket évek óta végez az APEH. Ez esetben az ellenőrzött adózónak nem lesznek álmatlan éjszakái, másoknak viszont van miért aggódniuk. Nem minden házasság ad például elegendő érvet a vagyongyarapodásra. Igen jól sikerülhetett az a lagzi, ahol 300 millió forintot sikerült összetáncolnia a menyasszonynak - egy másik ügyben az adózó legalábbis ezt említette az általa nyújtott 80 millió forintos üzleti kölcsön forrásaként. Az szúrt szemet a revizoroknak, hogy eközben a családi pótlékon kívül más bevétele nem volt az ellenőrzött férfinak. Lehet, hogy kapós volt a menyasszony az esküvő estéjén, de annyira nem, hogy az APEH munkatársai ekkora összeget elfogadjanak a kiadások fedezeteként.

Volt, aki a nagy lábon élést a fűtési költség megtakarításával magyarázta: lakásában a meleget a hétvégi háza környéki erdőkben gyűjtött rőzsével biztosítja, ezért nem költ egy fillért sem fűtésre. Az adóhatóság munkatársai aztán a helyszíni szemlén megállapították, hogy a lakás fűtési rendszerét nem lehet fával üzemeltetni. A helyi gázszolgáltató pedig arról tájékoztatta az APEH-et, hogy a vizsgált személy nem sorolható a szerény gázfogyasztásúak közé.

Az említett esetek mellett több ezer vagyonosodási vizsgálatot folytat az APEH. Idén március végéig 2090 ellenőrzést indítottak, ez nagyjából harmada annak, amenynyit tavaly egész évben elkezdtek, azaz időarányosan több. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adóhatóság felpörgette a vagyonosodási vizsgálatokat: két évvel korábban több mint 11 ezer ellenőrzést fejeztek be egy év alatt, tavaly alig több mint hatezret.

A legfrissebb, április közepi kimutatás szerint az egy megállapításra jutó nettó adókülönbözet 8,4 millió forint volt, ami nagyobb, mint a 2008 egészére kimutatott 7,8 millió forint.

Az ügyek nagyjából harmadában élnek jogorvoslati jogukkal az ellenőrzöttek. Tízből két esetben az APEH másodfokon megváltoztatta az ellenőrzés megállapításait tavaly. Idén csak részadatok állnak rendelkezésre, ez alapján kevesebben fordultak másodfokhoz, de ők sem sok sikerrel: mindössze hat esetben változtatta meg az eredményt a hatóság. Általában a bíróságok sem az adózóknak adnak igazat a perre vitt ügyekben.

Jogorvoslati adatok (darab)

Forrás: APEH

 

  2008 2009. március 27-ig
Fellebbezések száma másodfokon 2133 175
Másodfokú döntések megoszlása    
helybenhagyó 952 73
megváltoztatható 434
6
megsemmisítő  19 3
megsemmisítő + új eljárás
633
8
érdemi vizsgálat nélkül elutasító
37
5
Indult per
904
205
Befejezett per *
542
88
Bírósági ítéletek megoszlása

 
helybenhagyó 307
38
megváltoztató 34 38
megsemmisítő 13 3
megsemmisítő + új eljárás
101
23
permegszüntető 87 16

* Az indított és a befejezett perek száma nem egyezik az elhúzódó perek miatt

Vagyonosodási vizsgálatok adatai*

Forrás: APEH

 


2008 2009. március 27-ig
2009. április 17-ig
Indított ellenőrzés (darab)
6106 2090 -
Befejezett ellenőrzés (darab)
6061 1055 1285
Megállapított nettó adókülönbözet (milliárd forint) 31,836 5,752 7,463
Megállapított bírság (millió forint) 11 585 381,0 785,0
Megállapított késedelmi pótlék (millió forint) 7 316 281,3 597,8
Megállapítással zárult ellenőrzésre jutó
nettó adókülönbözet (darab/millió forint)
7,8 7,9 8,4

* Az indított és a befejezett ellenőrzések száma nem egyezik az előző évről áthúzódó ellenőrzések miatt

Ha olcsó fűtésre hivatkozik az ember, akkor nem árt, ha beállít egy ilyen kályhát
Ha olcsó fűtésre hivatkozik az ember, akkor nem árt, ha beállít egy ilyen kályhát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.