A bajor kormány levegőhöz juttatja a Quellét

Az Arcandor konszern könyörgése meghallgatásra talált, a bajor kormány húszmillió eurós hitelgaranciát nyújt a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő leányvállalatnak, a csomagküldő Quellének.

Az utolsó percben megérkezett az "örömhír" Münchenből: a bajor kormány kész húszmillió eurós hitelgaranciát nyújtani a Quellének, s így Európa egykor vezető csomagküldője nyomdába adhatja a téli katalógust. A tartományi kabinet segítsége nélkül a jól ismert cég lehúzhatta volna a rolót. - A politika végre felismerte, hogy lépnie kell - kommentálta az adófizetők pénzéből biztosított hitelgaranciát Klaus Hubert Görg, a Quelle anyavállalata, az Arcandor csődgondnoka.

Útjukra indíthatják a csomagokat
Útjukra indíthatják a csomagokat

A tavalyi üzleti évet 19,2 milliárd eurós árbevétellel és 236 millió eurós veszteséggel záró Arcandor ugyanis kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni nemrég, miután Karl-Erhard Eick, az esseni székhelyű konszern főnöke hiába esedezett pénzügyi segítségért Angela Merkel (CDU) kancellárnál. Eick először 850 millió, majd csak 437 millió eurót kért, de egy centet sem kapott. Pedig a szociáldemokraták, élükön Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel (és kancellár-jelölttel) azt pártolták, hogy az Opel mintájára a szövetségi állam segítse meg az Arcandort. A fizetésképtelenség miatt ugyanis ötvenezer németországi munkahely került veszélybe.

Ezzel szemben Karl-Theodor zu Guttenberg báró (CSU), szövetségi gazdasági miniszter úgy vélte: a csődeljárás nyújt esélyt egy új kezdetre. A cég szerinte nem a globális gazdasági-pénzügyi krízis, hanem súlyos gazdálkodási és menedzsmenthibák miatt úszik az adósságokban. Zu Guttenberg véleményét a jelek szerint nem osztotta saját pártelnöke, a bajor tartományi kormányfői posztot betöltő Horst Seehofer, aki jóváhagyta a Quelle életben tartásához szükséges "nyomdapénzt".

Az Arcandor három "tartóoszlopa" közül a főleg a Quelléről ismert csomagküldő-ágazat és a közel 130 éves múltra visszatekintő Karstadt-áruházak rogyadoznak. A londoni tőzsdén jegyzett Thomas Cook turisztikai cég változatlanul nyereséges. Eick fogadkozik, egyben tartja a konszernt, nem "filézi ki" az értékes részeket. A Merkel-kormány közben azt sürgeti, hogy az Arcandor állapodjon meg a düsseldorfi Metro konszernnel: az utóbbihoz tartozó Galeria Kaufhof-lánc a Karstadt több mint kilencven egységéből hatvanat átvenne a Deutsches Warenhaus AG-nak nevezett új áruházi cégbe - amint arról a múlt héten a HVG is beszámolt.

A Karstadt, különösen annak luxusáruházai, így a berlini KaDeWe iránt komolyan érdeklődik Maurizio Borletti. Az olasz vállalkozó érdekeltségébe tartoznak az itáliai Rinascente/Upim, valamint a francia Printemps-láncok. A 42 éves milánói üzletember a Handelsblatt értesülései szerint egy hatalmas európai áruházi konszernt szeretne létrehozni, s egyben bizonyítani: a bevásárlóközpontok, a kollekcióikat gyorsan cserélő láncok és az online kereskedelem korszakában van jövőjük a klasszikus belvárosi áruházaknak.

Az Arcandor nagyrészvényesei közül a kölni Sal. Oppenheim bankház menekülni próbál a süllyedő hajóról, és értékesítené 29 százalékos pakettjének egy részét. A másik meghatározó tulajdonos Madeleine Schickedanz, 27 százalékkal - a csomag jelenleg mindössze 50 millió eurót ér. A Quelle csomagküldő céget 1927-ben megalapító néhai Gustav Schickedanz lánya az Arcandorral elképesztő pénzeket bukott. A Forbes gazdasági magazin 2007-ben az asszonyt - 3,85 milliárd eurós vagyonnal - még a világ húsz leggazdagabb embere között jegyezte: két év leforgása alatt aztán a vagyon 700 millió euróra "olvadt".

Az esseni államügyészség hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomozást indított az Arcandor korábbi főnöke, Thomas Middelhoff ellen, aki 2007-ben 3,7 milliárd euróért eladta a Karstadt-áruházak ingatlanjait egy bankkonzorciumnak. Mint kiderült, Middelhoff és felesége jócskán bevásárolt a vevők által korábban kibocsátott ingatlan-alapok értékpapírjaiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.