Kártalanítják a csődbe ment 5 Kontinens ügyfeleit

Az 5 Kontinens Utazási Iroda ügyfeleit a QBE Insurance Europe Limited biztosító hazahozza, de azt még nem tudni, hogy az előleget befizetők pénzük mekkora részét kapják vissza. Az irodának 200 utasa van külföldön. Az iroda nem szervezhet, és nem bonyolíthat le utakat, mert jogszabálysértés miatt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szerdán hivatalból törölte a nyilvántartásból.

Az 5 Kontinens honlapján csütörtökön már csak egy közleményt lehetett olvasni, amelyben arról értesíti az utasokat és a partnereket, hogy "hosszú évek fáradságos munkája után" kényszerültek arra a döntésre, hogy beszüntetik utazásszervezői tevékenységüket. Ebben a cég állítása szerint a gazdasági válság mellett nem kis szerepet játszott az, hogy partnerei fizetési fegyelme "fellazult", így az utasai által már befizetett előlegek jó része nem jutott el az irodához. Az iroda szerint a nyári program leállítása az egyetlen mód arra, hogy biztosítási fedezetüket ne az esetlegesen külföldön rekedt utasok hazaszállítására lehessen fordítani, hanem az ügyfelek kártalanítására.

- Mintegy 1800-2000 utas lehet érintett, kétszázan vannak külföldön. A biztosító mától helytáll a cég vállalásai után - mondta lapunknak Horváth Péter, a társaság utazási ágazatának értékesítési igazgatója. A kint tartózkodók költségeit kifizette a cég, minden utas rendelkezik érvényes repülőjeggyel, így ők haza tudnak jönni. A későbbi napokra váltott utakat azonban már nem tudják teljesíteni. A kártérítés nem az érkezési sorrendtől függ, hanem attól, mikorra érkezik be az összes követelés. Ezeket csak postán, illetve személyesen lehet beadni a biztosítóhoz. A szerződést és a részvételi díj befizetését igazoló papírokat (számlát, átutalási bizonylatot) eredetiben kell benyújtani.

Az 5 Kontinens jogelődjét 2000 novemberében jegyezték be, a cég jegyzett tőkéje az elérhető cégbírósági adatok szerint 3 millió forint, fő tevékenysége utazásszervezés. A vállalkozás ellen az APEH három éve végrehajtást rendelt el.

Úgy tudjuk, idén eddig két kisebb - egy veszprémi és egy fővárosi - utazásszervező jutott az 5 Kontinenshez hasonló sorsra.

Van, akinek félmillió forintja ragadt bent

Az 5 Kontinens ügyfeleit tegnap zárt ajtó várta a Budapest belvárosában lévő irodánál. A bejáratra kifüggesztették elérhetőségüket, de a telefont nem vették fel. Szerdán még nyitva tartottak; az utasoknak nem volt semmi információjuk a közelgő csődről. Több ügyfél is azt mondta, már évek óta utazik a céggel, és eddig sose csapta be az utasokat.

A bezárt irodához érkező károsultak egyike még hétfőn is egyeztetett a céggel: megbeszélte velük, hogy kedden fizeti be a teljes öszszeget. Szerencséjére erre nem volt ideje, így most csak az előleget kell visszaigényelnie a biztosítótól. Hétfőn az iroda még bátorította az utazókat: van hely a repülőn és a szálláson, többen is jöhetnek. Volt olyan pórul járt, aki Korfura fizetett be, és most várhatja, mikor kapja vissza a család nyaralására szánt félmillió forintját. Többen már hónapokkal ezelőtt kifizették az utat vagy a jegyüket. (Kisgyörgy Eszter)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.