Nincs kapuzárási pánik az ingatlanpiacon

Teljes a káosz az ingatlanpiacon, senki nem tudja, milyen vagyonadóztatásra készüljön. Tovább bonyolítja a helyzetüket az áfa közelgő emelkedése - ebben is lehetnek még változások. A vásárlók már most az olcsóbb ingatlanokat keresik.

Már csak ingatják a fejüket a szakemberek és az érintettek a sokadik ingatlan-, illetve vagyonadó-tervezet hallatán. A várható hatásokról szóló kalkulációknak akkor érdemes nekiülni - mondják -, ha megszületik a végleges szabályozás az értékhatárokról, adóalanyokról, mentességekről.

Debreceni lakópark - zsákutcába jutott az eredeti törvényjavaslat
Debreceni lakópark - zsákutcába jutott az eredeti törvényjavaslat

- A politika eldönthetné végre, mit akar. Szinte naponta látnak napvilágot új és új javaslatok, ez így követhetetlen - fakadt ki lapunk kérdésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője is arra hívja fel a figyelmet: egyelőre nem tudható, pontosan mely területeket, ingatlanfajtákat érint a tervezett adó, és nem tudni, végül milyen értéklista szerint történik az adó megállapítása. - Ha egy ingatlant 30 millió forintért kínál valaki, az korántsem jelenti azt, hogy a kormány számításai szerint is annyit ér. Lehet, hogy többet, lehet, hogy kevesebbet, hiszen egy háznak, lakásnak, nyaralónak van például kínálati, vételi, illetékhivatali ára - mondja a szakember, aki szerint a többlettehernek nem lesz komoly hatása a piacra.

A szakértő szerint természetesen ha egy vevőnek választani kell egy 29 és egy 31 millió forintos ingatlan közül, minden bizonnyal az adómentesre fog voksolni. A változás valójában a befektetőknek és azoknak lesz kellemetlen, akiknek sok lakásuk van, és például bérbe adják azokat - mondja Murányi Ákos. - Bár az adó mértéke relatíve nem magas - teszi hozzá.

Az utóbbi időben a szocpol közelgő megszüntetése miatt megélénkült az érdeklődés a lakáspiacon, ez azonban nem azt jelenti, hogy emelkedett is az értékesített ingatlanok száma, hiszen aki támogatott hitelt venne igénybe a hiányzó önerő megteremtésére, ma már gyakran nem esik a hitelképes kategóriába.

Rohamról azonban nem lehet beszélni - állítják egyöntetűen fejlesztők és forgalmazók a lakáspiacról, ahol a jelenleg elérhető kamattámogatott hitelek órái is meg vannak számlálva, és ugyanakkor nő az áfa is. Az egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó, a Duna House vezető elemzője, Murányi Ákos szerint változást leginkább abban látni, hogy a vevőjelöltek más, olcsóbb környékeken nézelődnek, vagyis új építésűből is az olcsóbbat keresik.

Az ötezer új lakás eladására szerződött ingatlanforgalmazó cég munkatársainál emellett jószerint csak a már kész, azonnal beköltözhető lakásokra van érdeklődő. Mivel a vásárlók nagy többségére jellemző, hogy az önerő kifizetése után nem marad megtakarított pénze, a közelgő áfaemelés hírére sem ugrott meg az előre fizetni szándékozók száma. Mi több, a korlátozott keresletet látva a forgalmazók kétségbe vonják, hogy az építtetők tudják-e majd később érvényesíteni az adóemelés hatását, mert árat emelni a jelenlegi piacon sem az új, sem a használt kategóriában nem lehet.

- Az utolsó napjaikat élő lakásvásárlási kedvezmények hatására csak azok szerződnének most, akik ténylegesen szeretnék megoldani lakhatási gondjaikat - tapasztalja Wimmer Szilvia, a Pest szélén épülő Tövishát-lakópark értékesítési vezetője, hozzátéve, több ügyfelük viszont visszalépett, mert csökkentették a fizetését, vagy a munkahelyén zajló létszámleépítések miatt elbizonytalanodott. A 280 ezres négyzetméterárral akciózó lakópark lakásaira nagyrészt szocpolos vevők szerződnek, soroksári ikerházas fejlesztésükre meg kizárólag azok.

A fiatalok többsége még legfeljebb egy gyerekkel vagy anélkül, több bevállalt csemete jövőképével vásárol lakást. A kisgyerekesek, illetve a fiatalok többnyire az olcsó lakásokat keresik, jellemzően 12 millió forint körüli áron. A hitelezés szigorodása miatt megélénkült a kereslet az agglomeráció olcsó fejlesztéseire is, ahol 20 millió alatt méretes ikerházakat is lehet kapni.

Az MSZP adómódosító javaslata szerint azokra a lakásvásárlókra még az alacsonyabb, 20 százalékos áfa vonatkozna, akiknek a tulajdonjogát megtestesítő adásvételi szerződése még július előtt eljut a földhivatalhoz. A sietve szerződőknek körülbelül három napra van szükségük, hogy az adásvételi szerződés a földhivatalba kerüljön, beleszámítva ebbe az időbe az anyag ügyvédi előkészítését is. A legalább 10 százalékos előleget fizető vásárlókkal a beruházók tulajdonjog-fenntartásos szerződést kötnek, ami az ügyfél nemfizetése esetén védi őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.