Magyar lesz az idei görögdinnye

Dinnyéből az aszály és a tavalyi botrányok miatt a szokottnál kevesebb lesz a termés idén, viszont az nagyon ízletesnek ígérkezik. A termelők ezúttal ügyelnek arra, nehogy a feketézők elrontsák a dinnyeszezont.

A héten elkezdődött a hazai dinnyeszezon. Lipták László medgyesegyházi dinnyés szerint a termelők tanultak az elmúlt két év fiaskóiból, amikor neppereknek adták az éretlen termést, akik - az évek alatt jól bejáratott - német és skandináv piacokon próbálták eladni a még belül is zöld árut. A csalásra ugyan hamar fény derült, de így is komolyan megtépázta a magyar termék hírnevét - a renoméját csak a nyár vége felé tudták úgy-ahogy helyreállítani.

Az idei első dinnyéket itthon árusítják, de idővel beindul az export is, amikor majd kamionszám lehet szedni a termést. - A szárazság miatt idén ugyan kevesebb lesz a dinnye, de a melegben jó édesre érik - ígérte a termelő. Csányban, illetve a hevesi tájkörzetben a szokásosnál harmadával kisebb területen érik a dinnye. Simon Attila gazdálkodó elmondta: nem siettetik a szezont, mert az üzletekben még mindig megtalálhatók az - egyre olcsóbb - mediterrán dinnyék.

A termelők idén a hazai piac békéjének biztosítását a Magyar Dinnye Szövetségtől (MDSZ) várják. Az évekig tartó előkészítés után, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) segítségével megalakult szövetség az öt termőtájon dolgozó 33 alapító hozta létre. Mártonffy Béla, a FruitVeb ügyvezető igazgatója szerint ezzel megteremtődött a hazai dinnye márkázásának lehetősége. A hazai és az exportpiacokon is előnyt jelentő márkajelet csak ellenőrzött körülmények között, nyomon követhető módon nevelt, jó minőségű magyar dinnye viselheti, és azt a most megalakult szövetség ítélheti oda. A FruitVeB megtisztítaná a piacot: javaslatuk szerint csak a legálisan dolgozó, dinnyefölddel is rendelkező gazda árusíthatna dinnyét.

A termelők egyelőre nem tudnak arról, hogy a kereskedelmi láncok akcióikkal a szezon elején le akarnák törni az árakat. Tavaly volt hasonló eset, amikor július elején az Auchan beszerzési ár alatt, kilónként 49 forintért értékesítette a magyar dinnyét. Tiltakozásul - Karsai József szocialista országgyűlési képviselő vezetésével - a termelők az áruházlánc előtt osztogatták vagy épp borogatták a gyümölcsöt. Ezt követően a német és lengyel piacra szánt dinnye felvásárlási ára 26 forintra, a hazai piacra szánt termék ára pedig 20-22 forintra csökkent, miközben ebben az időben az országutak mentén a termelők nyolcvan forintért árusították a dinnyét.

Hogy ez ne fordulhasson elő, a szövetség és a termelők az idén résen lesznek: összefogással akarják megakadályozni, hogy a kereskedők kijátszhassák őket egymás ellen. Őrködni fognak továbbá, hogy a harmadik országokból érkező dinnyét az ügyeskedők nehogy átcsomagolják és márkázott magyar termékként hozzák forgalomba.

Mártonffy Béla elmondta azt is, hogy szigorúbb ellenőrzést követelnek a nem schengeni határokon. Eddig ugyanis bevett gyakorlat volt, hogy például Macedóniából származó satnya, bizonytalan eredetű dinynyét hoztak Magyarországra, s innen már magyarként exportálták tovább.

Görögdinnye-termelés, ötéves átlagokban

Forrás: FruitVeb

Árcsata lesz, háború nem várható


Idén is lesz dinnyecsata - tudtuk meg a kereskedőktől, bár ez idén remélhetőleg csak a nagy kereskedőláncok között szokványosnak mondható árháborút jelenti majd, nem a parkolókban szétborogatott dinnyéket, mint tavaly. Az Auchan emlékezetes, 49 forintos tavalyi akciója a gazdák dinnyeborogatós demonstrációja miatt nem tartott sokáig, a cég "visszaigazította" az árait a felvásárlási árhoz. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) 26 millió forintra büntette a céget.

hektárezer tonna
1994-19987567146,5
1999-20039300175,0
2004-20087133175,2

A nagy láncok beszerzői szerint bőséges hazai termés várható (azaz a termelőkkel épp ellentétes információik vannak). Ez esetben jelentősen le lehet nyomni a felvásárlási árakat. A láncoknál már jó ideje tartanak az ártárgyalások a termelőkkel, konkrét felvásárlási árakat a kereskedők egyelőre nem említettek.

- Jelenleg importdinnyét árulunk - mondta Hackl Mónika, a Tesco szóvivője, aki szerint a jövő héten már a hazai fóliás dinnye kerül az üzletekbe.

Érdeklődésünkre az áruházláncok képviselői leszögezték, hogy betartják az agrárrendtartás azon rendelkezését, amely tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést.

Akár kevés, akár sok dinnye terem, a termelők idén nem akarnak háborúzni
Akár kevés, akár sok dinnye terem, a termelők idén nem akarnak háborúzni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.