Felszámolják a Demko Federt

Felszámolják a néhány éve még a hazai vállalkozások elé példaként állított bútoripari társaságot, a Demko Feder Kft.-t. Az ágybetéteiről híressé vált cég az alapító-tulajdonos halála után indult el a lejtőn. A vállalkozás vagyonelemeit jelenleg egy társaság bérli, és folytatja a termelést. Így a márkanév és a bolthálózat a fejlemények ellenére a piacon maradt.

Felszámolás sorsára jutott az 1990-ben alapított, magyar tulajdonban lévő, saját fejlesztésű termékeivel a bútoriparban meghatározó márkanévvé váló Demko Feder (DF) - tudta meg a Népszabadság. A Demeter Tamás által alapított vállalkozás időben ráérzett az alvásban rejlő üzletre, és előbb igényes ágymatracaival, majd gyapjútermékeivel és komplett hálószoba-rendszereivel meghatározó szereplő lett a piacon - különösen a vastagabb pénztárcájú vevők körében. A hazai bolthálózat kiépítése után a termékeivel könnyű álmot ígérő társaság több ország piacára is belépett.

Új partnerek után kutat a Demko Feder - Nem tért nyugovóra a matrackirály
Új partnerek után kutat a Demko Feder - Nem tért nyugovóra a matrackirály

A vállalkozás vesszőfutása az alapító és tulajdonos tavaly januári halálával kezdődött. Mintha átok ült volna a társaságon: a cégvezér halálát követően, 2009 elején a gazdasági igazgató is elhunyt. A működési nehézségek ezt követően csak fokozódtak. A cég jelenlegi vezetése előtt ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a vállalat árbevételéhez képest - ez a legjobb években egymilliárd forint körül mozgott - hatalmas, 400 millió forintos adósságállományt halmozott fel. Így lényegében csaknem ellehetetlenült a működés - tájékoztatták lapunkat a vállalatnál. Tartozásuk egyik felét a beszállítók várnák, míg a másikat különböző bankok.

Miután az új vezetés felmérte a gazdasági helyzetet, megpróbálták a céget eladni, ám a tetemes adósság miatt nem akadt vevő. Egy befektetőcsoport azonban jelentkezett, és három hónapja ez a társaság bérli a vállalat eszközeit, valamint bérmunkaszerződés keretében foglalkoztatja a dolgozókat is. A bérlő nevét nem kívánták elárulni, mert, mint mondták, erre nem kaptak engedélyt. Annyit megtudtunk: a társaság nem szakmabeli, azaz nem a bútoriparban működik. A kialakult körülmények ellenére a termelés folyamatos, és a korábbi megrendeléseket is teljesítik - állítják.

A Demko Feder márkanév, s az üzleteik nem tűnnek el a piacról. Jelenleg 12 franchise-partnerrel vannak kapcsolatban belföldön, de jelen vannak Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában és Romániában is. Ezekkel a partnerekkel a bérlő most egyenként állapodik meg a szállításokról. Ezek a tárgyalások jelenleg is folynak, és új partnerek felkutatásán is dolgoznak. A Demko Feder egyetlen saját üzletét, a debrecenit a közelmúltban bezárták. Lapunknak azt állították, hogy ez nem a felszámolás következménye, azért döntöttek így, mert egy nagyobb eladóterű helyet keresnek a városban.

A felszámoló a létszámcsökkentésről már döntött, így a korábbi 75 alkalmazottból jelenleg csupán 45-öt foglalkoztat a bérlő és a termelést végző társaság. Idén az árbevétel 700 millió forint körül alakul, vagyis jócskán elmarad a legjobb időszakban produkált egymilliárd forinttól. A cégnél azt állítják: a Demko Feder Kft. jelenleg nem egy kiürített társaság, jócskán vannak benne értékes vagyonelemek.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Demko Feder felszámolóját is, ám Balla Gábor csupán annyit mondott: a hitelezői igények most futnak be, s csak akkor nyilatkozik, ha ezeket összesítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.