Vagyonadó és gyes-rövidítés - Uniós szigor a hitelért

Kemény megszorításokhoz kötötte az Európai Unió a Magyarország megsegítését szolgáló 6,5 milliárd eurós hitel folyósítását. Brüsszel most már a lakástámogatási rendszer eltörlése mellett a vagyonadó bevezetését és a gyed idejének csökkentését is feltételül szabta.

Az előzőnél bővebb és szigorúbb feltételrendszert szab meg az EU-tól származó hitelcsomag soron következő, negyedik részletének lehívásához a kiegészítő egyetértési megállapodás frissített változata - derült ki a harmadik, 1,5 milliárd eurós részlet lehívhatóvá válása apropóján közzétett dokumentumból. A Pénzügyminisztérium honlapján közzétett irat tanúsága szerint az EU immár nem elégszik meg a lakástámogatási jogosultságok szigorításával, illetve a kamattámogatás csökkentésével (amint az a március közepén megjelent Magyar Közlönyben, még Gyurcsány Ferenc szignójával olvasható), hanem a rendszer teljes eltörlését várja el 2009. július elsejétől. Mindez az új lakásvásárlással kapcsolatos támogatási rendszerre, illetve az ezzel kapcsolatos kamattámogatási rendszerre vonatkozik. A kormány ennek lényegében eleget tesz, hiszen a rendszert valóban felszámolják a megadott időpontra, ugyanakkor az ígéretek szerint valami mégis visszatér belőle ősszel: a 35 évnél fiatalabbak az első tulajdonú ingatlan megszerzéséhez igényelhetnének állami támogatást.

Bajnai miniszterelnöki bemutatkozó látogatása Barrosónál április 28-án. Megszabják az irányt
Bajnai miniszterelnöki bemutatkozó látogatása Barrosónál április 28-án. Megszabják az irányt

A negyedik részlet lehívásához 40 milliárd forint megtakarítást kell elérni, többek között a MÁV-hoz érkező pénzeknél. Rögzítik a közszféra 13. havi fizetésének eltörlését is 2010-től. Az önkormányzati kiadásoknál 120 milliárd forintos csökkentés helyét kell megtalálni.

A kritériumok közt szerepel továbbá a gyed időtartamának két évre csökkentése - az erről szóló törvényt kihirdetése előtt dobta vissza Sólyom László köztársasági elnök, így ide még nem tehet pipát a kormány. Ugyanebben a blokkban szerepel a vagyonadó bevezetése is: sajtóhírek szerint ezt a hitelnyújtók tukmálták volna a kormányra, ám a dokumentum szerint e tételeket a kormány április 21-én közzétett programja is tartalmazza. Vagyis inkább átemeli a megállapodásba, semmint új feladatként írná elő az unió a vagyonadót.

Az eltérések javarészt az időközben megváltozott makrogazdasági kilátásokra vezethetők vissza: a bruttó hazai termék (GDP) viszszaesése például 3 százalék helyett 6,7 százalék lehet az idén. Részben emiatt az államháztartás hiánya a GDP 2,9 százalékáról annak 3,9 százalékára emelkedik. A dokumentum szerint e módosítást a GDP 0,8 százalékának megfelelő további, főként kiadáscsökkentő intézkedések egészítenek ki. A PM szerint a hiány egy százalékpontos növekedése mögött kizárólag a bevételek elmaradása áll - a kiadások megvágása tehát egy ennél magasabb deficitet akadályoz meg.

A huszadára csökkenő lakástámogatástól nem várható a lakásépítés fellendülése, pedig az építőiparnak ez a szektora az uniós ösztönző csomagból is kimaradt - kifogásolja a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. A módosítás egyetlen pozitív elemének azt nevezi a szervezet, hogy a maradék támogatás az új lakásokhoz kötődik, mivel abból az államnak azonnali nettó bevétele származik, míg a támogatást apránként kell fizetni. (MTI)

SZDSZ: módosításai nélkül nemet mond a vagyonadóra

Sorra elbuktak a szakbizottságok előtt az SZDSZ indítványai, melyeket a vagyonadó-törvényjavaslathoz nyújtott be, de a párt kitart módosításai mellett. Horn Gábor frakcióvezető helyettes szerint volt köztük technikai jellegű is, de a tartalmi kérdésekben nem tudnak engedni. Így amennyiben a végleges javaslatba azok nem kerülnek be, a frakció nem fogja megszavazni a vagyonadót (amit Horn szerint jelenlegi formájában helyesebb ingatlanadónak nevezni).

Elvárásuk, hogy a vagyonadó terjedjen ki azokra is, akik több, egyenként 30 millió forint érték alatti ingatlannal rendelkeznek - a kormány javaslata csak az e fölötti ingatlanokat adóztatná. Az SZDSZ szerint a törvényben biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy az adóalanyok levonhassák a vagyonadót a személyi jövedelemadójukból. Harmadikként pedig azt kell garantálni, hogy a vagyonadó helyi adó legyen, csakúgy, mint a most működő, ingatlantípusú adók. Kérdésünkre, hogy ezek szerint nem ragaszkodnak a vagyonadó kiterjesztéséhez a vállalati ingatlan vagyonra, azt mondta, hogy ezt is fontos, de inkább technikai jellegű intézkedésnek gondolja. Végül megjegyezte, hogy a frakció (Kóka János neve alatt futó) módosító javaslatairól lehet szavazni a parlamentben, az ahhoz szükséges támogatást megkapták a szakbizottságoktól (a bizottsági tagok egyharmada támogatta az indítványokat). (Baka F. Zoltán)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.