Nabucco-aláírás heteken belül

Július elejéig aláírhatják öt európai ország Nabucco-megállapodását Ankarában; a magyar, az osztrák, a bolgár, a román és a török részről jegyzett kormányközi dokumentumban ugyanakkor nem szerepel majd, hogy a vezetékbe honnan érkezik majd földgáz. Annyi viszont igen, hogy három darab "elsődleges betáplálási pontja" lesz Törökország keleti és déli határai mentén - mondta washingtoni tárgyalásai végeztével Bayer Mihály, hazánk Nabucco-nagykövete. - Az amerikaiak számítanak ránk, becsülik, amit csinálunk - fogalmazott, hozzátéve: a washingtoni értékelések szerint a januári budapesti Nabucco-csúcsértekezlet lökést adott az egész folyamatnak.

- A közbeszédben is jóval pozitívabb már a vezeték megítélése, tavaly májusban még mindenki temette a terveket - mondta a negyedszer itt tárgyaló Bayer, aki 2008 áprilisa óta tölti be hivatalát. A további menetrend szerint a konzorcium 2010 elején meghozhatja a végső befektetői döntést, 2014-től pedig már gáz kerülhet a vezetékbe. Azerbajdzsán várhatóan 2016-2017-től szállíthat majd. - Az oroszok láthatóan tartanak attól, hogy a Nabucco létrejön, ez érződik a kommunikációjukon is - válaszolta Bayer lapunk azt firtató kérdésére: lát-e Moszkva részéről "zavaró repüléseket" a vezeték körül? (Matthew Bryza amerikai helyettes államtitkár ugyanis, akivel Bayer ezúttal is tárgyalt, a Népszabadságnak adott tavaszi interjújában két ilyet is említett.) A nagykövet nem tagadta, hogy a Nabucco jórészt az amerikai-orosz geopolitikai vetélkedés egy eleme (így a vele kapcsolatos "üzenetek" is finomodtak a két ország kapcsolatának javulásával), amelyben az Európai Uniónak a másodhegedűs szerepe jut, de ezzel együtt a brüsszeli támogatás is elengedhetetlen.

Balázs Péter külügyminiszter a héten, szintén Washingtonban egy kérdésre lényegében elismerte, hogy a Nabucco gázvezeték elfogadottsága még nem megfelelő az Európai Unióban.

- Az EU-ban akkor lehet eredményt elérni, ha kritikus tömeget tudunk magunk mögött. Ez a gyakorlatban legalább két nagy tagállam támogatását is jelenti. Mi látjuk a projekt hasznosságát, de meg kell még győznünk róla másokat - fogalmazott, hozzátéve: "kezdetnek megfelel" az Európai Bizottság 200 millió eurós támogatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.