Orbán meghosszabbítaná az IMF-szerződést

Jelentős adó- és járulékcsökkentésekkel lehet megalapozni a gazdasági válságból való kilábalást, ezért átmenetileg magasabb államháztartási hiánycélokat kellene kitűznie Magyarországnak - jelentette ki a Reutersnek Orbán Viktor. Szerinte emiatt új megállapodásra van szükség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), azaz a jövő tavasszal lejáró hitelkeret meghosszabbítását tartja szükségesnek.

De a közelmúltban megemeltnél (idénre a GDP arányában 3,9 százalék, jövőre 3,8 százalék) magasabb, az uniós átlagnak mostanában megfelelő 6, illetve 7,3 százalékos államháztartási deficitcél mellett. Orbán szerint nincs rá magyarázat, miért pont most, a gazdasági válság idején kell Magyarországnak az egyik legalacsonyabb hiánymutatót elérnie. A Fidesz elnöke szerint nem valószínű, hogy a következő négyéves kormányzati ciklusban be lehet vezetni az eurót, arra csak 2014 után lát esélyt.

Orbán Simor Andrásról kijelentette: "szakmai alapon nem bírálom a Magyar Nemzeti Bank elnökét, csak azt mondom, hogy nem a megfelelő ember erre a posztra". - Együttműködtem Surányival, aki MNB-elnök volt, amikor miniszterelnök lettem. Soha nem volt köztünk egyetértés, de ettől fügetlenül ő, amikor látta, hogy mi nyertük a választásokat, kész volt a távozásra, és én azt mondtam neki: kérem, maradjon. Minden helyzet más és más, majd meglátjuk - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.