Mercedes-gyár: júliusban startol az építés

A jövő hónapban megkezdődnek a német Daimler konszern magyarországi autógyárának építési munkálatai. A 800 millió eurós beruházás az eredeti tervek szerint halad.

Mintaértékűnek nevezte az építészeti megoldásokat, és jóváhagyta a kecskeméti Mercedes autógyár mintatervét a Magyar Központi Építészeti Műszaki Tervtanács. A döntés nyomán elkezdődhetnek a földmunkák - tájékoztatta lapunkat a Mercedes-Benz Hungária Kft. kommunikációs vezetője, Sztipichné Kozári Edina, aki elmondta, hogy tereprendezésre szóló megbízást a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. nyerte el. A munkálatok már a héten elkezdődhetnek: másfél millió köbméternyi talajt kell megmozgatni, és 82 ezer négyzetméternyi aszfaltút, valamint 38 ezer négyzetméternyi zúzott köves út és kerítés megépítése mellett másfél millió négyzetmétert füvesítenek.

A tervek szerint 2011-ben befejeződik az építkezés, 2012-ben pedig megindul a kompakt osztályú személyautók sorozatgyártása Kecskeméten. A 441 hektárnyi területet kilencmilliárd forintért februárban vásárolta meg a Mercedes-Benz Manufacturing.

A közeljövőben indul a munkaerő toborzása az első lépcsőben 2500 főt foglalkoztató és évi százezer darabos kapacitású gyárba, ahol információink szerint A és B osztályú személyautók készülnek majd. Először termelési, logisztikai, minőségmenedzsment, technikai szerviz, IT-, személyzeti, beszerzési, pénzügyi és kontrolling szakembereket keresnek. A termelés 2012-es megindulásáig a kiválasztott munkatársak itthon és Németországban képzésben vesznek részt, ebben magyar oktatási intézmény is közreműködik. Kecskeméten nem lesz külön lakópark a külföldieknek. Ahogy a szóvivő elmondta, már keresik a helyet a német kollégák gyermekeinek, akik között több óvodás is lesz. A nagyobbaknak 2009 szeptemberében a Vásárhelyi Pál iskolában alakítanak ki német tannyelvű osztályt, melyre a helyiek is beírathatják gyermekeiket.

Az üzem helyszíne Kecskemét határában. Másfél millió köbméter földet mozgatnak meg az autógyár tereprendezésekor
Az üzem helyszíne Kecskemét határában. Másfél millió köbméter földet mozgatnak meg az autógyár tereprendezésekor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.