Húszforintos E.ON-tétel a gázárban

Júliustól mintegy 20 forint tehet ki a gázárban az az importkorrekciós tétel, amit az E.ON érdekében a kormány beépít a tarifába - tudtuk meg. Ettől még júliustól továbbra is csak az áfa miatt emelkedik az ár. Októbertől viszont a tétel 3 forint körülire csökken, amit követhet az ár is.

Július és október között több tíz forintot tesz majd ki a gáztarifából az úgynevezett importár-korrekciós tétel - értesült lapunk. Ennek beépítéséről tegnapelőtt állapodott meg a kormány és az ezt követelő E.ON. Megbízható forrásaink szerint a kormány előtt fekszik több mint 20 forintos változat is. Kutas István, a hazai E.ON-cégek szóvivője ennek kapcsán lapunkkal közölte: számításaik szerint júliustól a tétel nem lehet több 17-18 forintnál. Mindez nem változtat azon, hogy a nettó ár júliustól bizonyosan nem emelkedik (a bruttó viszont az áfával együtt igen).

A jelenlegi kormány elődje az E.ON-kézben lévő gáznagykereskedő még Mol-tulajdonú elődjével 2004-ben kötött olyan titkos megállapodást, miszerint a gázáremelések ellapítása érdekében a nagykereskedőnél felhalmozódó hiányt a gázfogyasztók "később" törlesztenének le. A visszafizetés 2007-ben meg is indult, amikor a kormány a nemzetközi áresés ellenére nem csökkentette a gáz árát. Tavalyra már majdnem kifutott a tartozás, ám az újra emelkedő olajárak és az ezt ismét mérsékelten követő hazai gázáremelések miatt az E.ON-cég hiánya ismét növekedésnek indult. Habár tavaly év végén a kormány a tartozást nemes egyszerűséggel semmisnek nyilvánította, feltehetőleg a nemzetközi tiltakozások miatt tárgyalások indultak annak visszaállításról. A tegnapelőtti megállapodás szerint a kormány 60 milliárd forint tartozást ismét elismer (ez jóval kevesebb a korábban keringő számoknál), amit a gázfogyasztók 2010 végéig törlesztenek.

Oláh Lajos, az illetékes energiaügyi tárca államtitkára tegnap az ügyről tartott tájékoztatón még nem jelölte meg, ez júliustól mekkora tételt tesz ki a gázszámlában. Mértéke azonban enélkül is könnyen kiszámítható. Az elkövetkező másfél év alatt az országos gázfogyasztás mintegy 20 milliárd köbméterre becsülhető, 60 milliárdot kell kifizetni, vagyis az importár-korrekció egy kömbéterben átlagosan 3 forintot jelent 2010 végéig. Ezt ugyan lapunknak egyik szakértő sem cáfolta, de felhívták a figyelmet, hogy az átlag jelentős szórással érvényesül majd. Mivel ugyanis a kormány július és október között nem csökkenti a nettó gázárat, viszont a gázcégek költségei - a nemzetközi árzuhanás begyűrűzéseként - alighanem nagyságrendekkel csökkennek, a fennmaradó tetemes többletet teljes egészében importár-korrekciós törlesztésre fordítanák. Ez arra utal, hogy a kormány, amennyire csak lehet, gyorsítaná a törlesztést. Habár tehetne másként is - vagyis végre látványosan is begyűrűzhetne az egy éve tartó olajáresés -, a kabinet alighanem a nemzetközi árak jelentős emelkedésére számít. Akkor pedig jóval kellemetlenebb lehet egy elkerülhetetlen gázáremelést még ezzel is megfejelni.

Ennek megfelelően úgy tudjuk, októbertől a több tízforintos tétel lecsökkenne az átlagos 3 forintos szintre. Csupán tehát ez az egyetlen művelet több tízszázalékos gázármérséklést tesz lehetővé októbertől. Egy fűtési szezon előtti jelentős gázárcsökkentésre a kormány már ígéretet tett. Kutas István felhívta a figyelmet arra, hogy éppenséggel októbertől fontos az importár-korrekció mértéke, mivel addig alig lesz gázfogyasztás.

Oláh Lajos elismerte, hogy a kormány már két héttel ezelőtt számolt ezzel a kiadással akkor, amikor a határidők miatt eldöntötte, nem változtatnak a júliusi nettó gázáron. Annak kapcsán, hogy miképpen csökkentené a kormány októbertől a gázárat úgy, hogy júliustól ez a jog kikerül a kezéből - jóval nagyobb önállóságot adva az energiacégeknek -, az államtitkár úgy válaszolt, látnak erre is megoldást. (A parlament előtt fekszik olyan módosító javaslat is, miszerint, ha a gázcégek önmaguktól nem kérnek árcsökkentést, azt kezdeményezheti a Magyar Energia Hivatal is.) Szintén felmerül: miért a teljes hazai gázforgalomra terhelik rá a tartozást, amikor annak hasznából csak az úgynevezett "közüzemi" fogyasztók (a lakosság és az ezt választó cégek) részesültek. Vagyis azok az iparvállalatok, amelyek a "közüzem" helyett 2003 óta a versenypiacon vásároltak, most felárat fizetnek a többiek kedvezményei miatt. Az energiatárca ugyanakkor - mint fogalmaztak - emiatt nem számít tiltakozásra.

Oláh Lajos közölte: az E.ON-nal abban is megegyeztek, hogy a jövőben ilyen módon ne halmozódhasson fel tartozás. Többek között a forintárfolyam-ingadozások kiküszöbölésére terveznek megoldásokat. A keddi elvi megállapodásokat augusztus végéig öntik konkrét szerződéses formába.

Elvi jog a nagykereskedő megvásárlására

Habár a kormány elővásárlási jogot kapott az E.ON Földgáz Trade-re, ez csak akkor nyer értelmet, ha az E.ON épp el akarná adni a gáznagykereskedőt, és arra vevő is jelentkezne - közölte tegnap Oláh Lajos energiaügyi államtitkár. Jelenleg nincs ilyen helyzet, de a biztosíték növeli hazánk energiabiztonságát - tette hozzá. A kormány részt kíván venni az E.ON és a Gazprom között 2015-ig érvényes hosszú távú gázszerződés meghosszabbítási tárgyalásain is. Annak kapcsán, hogy a kormány így kiemelten kezeli-e az E.ON nagykereskedőjét, megjegyezte: bármely más cég hasonló egyeztetésére elmennek, ha meghívást kapnak.

Az E.ON hajdúszoboszlói bázisa
Az E.ON hajdúszoboszlói bázisa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.