Magyarország is részesedne az extraprofitból

Sikeresnek és hatékonynak értékelte az APEH elmúlt években végzett munkáját Oszkó Péter pénzügyminiszter tegnap a szervezet országos vezetői értekezletén. A kijelentés pikantériája, hogy adószakértőként, illetve a Deloitte tanácsadó cég vezetőjeként maga Oszkó is sokszor kritizálta az adóhatóság munkáját ezekben az években. A helyzet fonákságát érezhette a pénzügyminiszter is, amikor hozzátette, hogy a jogszabályi kereteket ebben az időszakban sok kritika és szakértői észrevétel érte.

Az MTI tudósítása szerint Oszkó elmondta: szeretnék, ha az iparűzési adó beszedését jövőre az állami adóhatóság venné át. Az egyszerűsítés mellett a megtakarítást említette érvként. Álláspontja szerint a vagyonadó beszedéséhez szintén az APEH rendelkezik a legjobb felkészültséggel és háttérrel.

Az adóhatóságnak újszerű feladatot jelent majd az adóparadicsomokba kivitt jövedelmek utáni állami bevétel feltárása és beszedése is - közölte a pénzügyminiszter. Az adóparadicsomok elleni fellépés az igazságosabb adózás irányába tett lépés, amely azt eredményezi majd, hogy az ezekben az országokban alapított cégek kinti extraprofitjából Magyarország is részesedik - ezt már Bajnai Gordon miniszterelnök mondta ugyanazon a rendezvényen. Szerinte Magyarország 2001-ben adóparadicsomnak minősült az akkori szabályok alapján, és a fejlett államok több tekintetben el is ítélték emiatt. Reálisan kell látni - tette hozzá -, a vállalkozások dolga az, hogy törvényes keretek között minél több nyereséget érjenek el, az adórendszeré pedig, hogy törvényekkel igazságos adózást valósítson meg. Az új szabályozás tehát nem fogja megtiltani a cégalapítást egy adóparadicsomnak minősülő államban - összegezte a miniszterelnök.

A GDP-arányos adócentralizáció jövőre 40 százalék alá kerül, jelentősen pedig 2012-től csökkenhet - közölte immár az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A kormány a cafeteriarendszer elemeinek adómentességéről nem kíván tárgyalni - derült ki -, csak az azokra vonatkozó adó mértékéről.

A szakszervezetek szerint adómentes körben kellene tartani a meleg és hideg étkeztetést, a városi közlekedési bérletet, az önkéntes pénztári befizetéseket, az üdülési csekket és az iskolakezdési támogatást, a cafeteria többi elemére pedig - nem számszerűsített - alacsony adómértéket javasolnak. A munkáltatók a vállalati képzésre, a meleg étkezésre, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre és az üdülési csekkre kérnek tízszázalékos adómértéket. Az államtitkár szerint az adómértékekről érdemes tovább egyeztetni, de szerinte a meleg és hideg étkezési utalványok kérdését szét kell választani. (B. F. Z.)

Oszkó már nem képviseli a Deloitte-et

A június harmadikától hatályos cégpapírok szerint már nem Oszkó Péter a Deloitte Zrt. vezérigazgatója, és a pénzügyminiszter a cég képviseletére sem jogosult. Az egy nappal korábbi dokumentumokban még szerepelt a cégpapírokban, miközben pénzügyminiszterként a másik tisztséget nem tölthette volna be. A cégnyilvántartásból kiderül, hogy a változásbejegyzési kérelmet május 27-én iktatta a cégbíróság. Oszkó helyére Gion Gábor került, akit április 10-ével neveztek ki a cég élére.

Szikora János, az APEH elnöke és Oszkó Péter az értekezleten - új idők, új feladatok
Szikora János, az APEH elnöke és Oszkó Péter az értekezleten - új idők, új feladatok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.