Az oroszok máris menekülnének a Malév fedélzetéről

A Malévban birtokolt 49 százalékos tulajdonrészének eladását javasolja a Vnyesekonombanknak (VEB) az Aeroflot légitársaság és az illetékes tárca több szakértője is - írták tegnap orosz gazdasági lapok.

A Malévban birtokolt 49 százalékos tulajdonrészének eladását javasolja a Vnyesekonombanknak (VEB) az Aeroflot légitársaság és az illetékes tárca több szakértője is - írták tegnap orosz gazdasági lapok. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is hírül adták, hogy a VEB jelezte: a megfelelő vevő megtalálása problémás - gyakorlatilag lehetetlen - lehet. Lapunk a Malévet birtokló AirBridge köreiből úgy értesült, eddig nem merült fel, hogy a VEB kiszállna. A bank illetékese moszkvai tudósítónknak nem kommentálta az orosz sajtóértesülést.

A céget és a privatizációt is ismerő forrásaink úgy vélik, kommunikációs csatáról van szó az orosz és a magyar fél között: miközben a magyarok a VEB további finanszírozását látják kívánatosnak, a bank azt várja, hogy a névleg többségi tulajdonos magyar fél is vállaljon részt a cég finanszírozásából. Amely még mindig nem zökkenőmentes: noha a nyári forgalomnak köszönhetően a társaságnak jelenleg nincsenek súlyos likviditási gondjai, lapunk úgy tudja, a tulajdonosok még nem fizették be azt a tízmillió eurót, amiről a márciusi közgyűlésen döntöttek. Pedig közben már újabb, ugyanekkora mértékű tőkeemelésről is tájékoztatták a sajtót - igaz, a tájékoztatót követő múlt heti közgyűlésen nem hoztak határozatot a tőkeemelésről.

A moszkvai sajtóhír értelmezéséhez segítséget ad, hogy míg a magyar szakemberek szerint a VEB vonakodott jelentős összeget fektetni a Malévba, amióta márciusban formálisan is tulajdonos lett a bank, a lapunk által megkérdezett orosz iparági elemzők ezt máshogy látják. (A VEB hitelekkel segítette a korábbi tulajdonos Abramovics fivérek privatizációját, és bankgaranciát vállalt, valamint 2007 után további hiteleket is kiutalt Abramovicséknak.)

Az elmúlt két évben százhetvenmillió euró ment el a VEB számláiról a Malév fenntartására - mondta lapunknak a légügyi szektorra specializálódott orosz Aviaport elemzőcég vezetője. Oleg Pantyelejev szerint megfelel a valóságnak, hogy a VEB idén tavasszal tízmillió euróval járult hozzá a Malév tőkeemeléséhez, nyolcmillió eurót fizetett ki a cég tartozásaira, és áprilisban újabb húszmillió euró hitelt biztosított.

- A VEB kényszerből lett az AirBridge Zrt. résztulajdonosa. Joggal érzi kockázatosnak a tulajdonrészt, tekintve a Malév fenntartásához szükséges források mértékét - mondta Pantyelejev, megjegyezve, hogy ettől függetlenül hiba volna, ha a bank sietve, a további kiadásokat elkerülendő, olcsón megválna a cégtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.