Adózott pénz ment Ciprusra

Adózott jövedelmét mozgatja a jegybank elnöke, ezért nehéz ráhúzni az adóelkerülés vádját ciprusi cégügyével kapcsolatban - állítják szakértők, akik szerint etikailag már kevésbé egyértelmű az ügy.

A tranzakciók alapos ismerete hiányában nehéz megítélni Simor András vagyonátcsoportosításának jellegét, de a rendelkezésre álló információk alapján arról nincs szó, hogy az adófizetés elől menekítette volna külföldre vagyonát - állítják az ilyen műveletekben otthonosan mozgó szakértők. A jegybank elnöke tegnap - az MNB sajtóosztályán keresztül - közleményben tudatta: az általa 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100 százalékos tulajdonában lévő, ciprusi Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át.

Mint arról több lap is írt tegnap, a vagyonnyilatkozatok összevetése alapján több mint 800 millió forint megtakarításnak veszett nyoma. A befektetési jegyekben, bankszámlán fialtatott pénzzel egyenértékű befektetés sem az ingatlanok, sem az ingóságok közt nem bukkant fel a 2006-os évet követően elkészített nyilatkozatokban.

Ennek alapján feltételezhető volt, hogy Simor valamelyik cégében landolt a pénz. Az elnöknek akkoriban két vállalkozása működött, a Simor Pénzügyi Kft., illetve a Trevisol. Az elérhető cégpapírok alapján tőkeemelést nem hajtottak végre az előbbi cégben - sőt idén tavasszal Simor meg is vált tulajdonrészétől. Végül kiderült, hogy a hiányzó összeg a ciprusi társaságnál van.

Az a pénz azonban - a nyilatkozatok tanúsága szerint - nem adózatlan jövedelemként hagyta el az országot - hívják fel a figyelmet a szakértők. Az MNB-elnök személyes megtakarításait csoportosította át, ami nem támadható. Legalábbis jogilag nem. Mert etikailag már felvet kérdéseket az ügy - fogalmazták meg páran kételyeiket.

Nem elegáns - mondják -, hogy a jegybank elnöke egy olyan ciprusi cégben kezeli nem csekély vagyonát, amelynek működéséről, a cégen belüli pénzmozgásokról nehéz vagy szinte lehetetlen információhoz jutni. Cipruson már évek óta nem működik offshore rendszer, de az átláthatóságot nem könnyítik meg az ottani szabályok. Egyikük arra is utalt, hogy az adózott jövedelemként a külföldre került megtakarítás mentesül a magyar kamatadó alól.

Az MNB-ről szóló törvénynek az összeférhetetlenségről szóló részében taglalják, hogy például az elnöknek milyen gazdasági társaságokban nem lehet érdekeltsége. Ide tartoznak a pénzügyi intézmények, a kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végző jogi személyek és a befektetési vállalkozások. Felvethető, hogy a közelmúltban eladott Simor Pénzügyi Kft. vagy a ciprusi cég besorolható valamelyik kategóriába az utóbbiak közül. Erre az a szakértők válasza, hogy a saját pénzügyi tranzakciókra működtetett vállalkozás egyik kategóriába sem illeszthető be.

Politikai elemzők szerint bár Simor Andráson nagy most a nyomás a Fidesz részéről, az ellenzéki pártnak még nem érdeke a jegybankelnök elmozdítása. Az elkövetkező egy évben még a szocialista támogatást élvező Bajnai-kormány jelölné (pontosabban a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki) az új elnököt, akinek a megbízatása hat évre szólna. Ha van ilyen szándék a Fidesz részéről, akkor inkább a jövő évi választások után képzelhető el Simor elmozdítása.

Ez egyébként nem egyszerű: ha Simor nem mond le, a miniszterelnök javasolhatja felmentését a köztársasági elnöknek - aki csak abban az esetben hozhat ilyen döntést, ha az MNB elnöke nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el. Itt még nem érne véget a történet, a felmentési javaslatot ugyanis meg kell küldeni az MNB elnökének, aki munkaügyi bírósághoz fordulhat.

A felmentésre irányuló javaslat a bírósághoz fordulás határidejének lejártát vagy a bíróság döntésének jogerőre emelkedését követően terjeszthető a köztársasági elnök elé.

Az MNB elnöke az országgyűlési képviselőkkel azonos módon tesz évente vagyonnyilatkozatot. Ehhez a hatályos törvény szerint csatolni kell a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekeinek (hozzátartozó) a vagyonnyilatkozatát, ám míg a saját vagyonnyilatkozat nyilvános, addig a hozzátartozóké nem az.

Simor András jegybankelnök - Akad még megválaszolatlan kérdés
Simor András jegybankelnök - Akad még megválaszolatlan kérdés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.