Elhasalt a szlovák gazdaság

Az előzetesen becsültnél is gyengébb teljesítmény nyújtott a szlovák gazdaság az első negyedévben. A hazai össztermék (GDP) a korábban jelzett 5,4 helyett 5,6 százalékkal maradt el a tavalyitól, míg munkanaphatástól megtisztítva a visszaesés hat százalék volt - jelentette a szlovák statisztikai hivatal. A régió "bezzegországának" gazdasága ezzel alig nyújtott jobb teljesítményt a magyarnál, hiszen nálunk az első három hónapban a GDP 5,8, míg a kiigazított adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Szakértők szerint a szlovák ipar és export autóipari túlsúlya okolható a mostani nagy visszaesésért, éppúgy, mint a korábbi nagy növekedésért. A Peugeot és a Kia 2006-os betelepülésével Szlovákia egy lakosra számítva a világ legnagyobb autógyártó állama lett, az európai autópiac azonban szinte összeomlott a válság miatt.

Az euróövezeti országok GDP-je átlagosan 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben a visszaesés elérte a 4,8 százalékot. A helyzet várhatóan idén már nem javul: az Európai Bizottság 2009-re négyszázalékos visszaesést jósol, jövőre azonban már csupán 0,1 százalékos csökkenést vár. Tavaly egész évben 0,8 százalékkal, tavalyelőtt 2,7 százalékkal, 2006-ban 2,9 százalékkal nőtt az euróövezeti tagországok összterméke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.