Becsukták a kódexet a kereskedők

Bár a Gazdasági Versenyhivatal csak az élelmiszer-etikai kódex egyes pontjait vizsgálja, a kereskedők a versenyjogi aggályokra hivatkozva az egész kódexet elutasítják. A termelők barátságtalan lépésnek tartják a kereskedők lépését, míg az élelmiszer-feldolgozók tovább egyeztetnének a kérdésben.

Felfüggesztették a kereskedők az április közepén általuk is aláírt élelmiszer-termékpálya etikai kódex végrehajtását - tudtuk meg Vámos Györgytől. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az élelmiszer-etikai kódex aláíróival szemben folyamatban lévő versenyhivatali vizsgálattal indokolta, hogy egyelőre nem tartják be az egyezményt. Igaz, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban leszögezte: a kódexből csak néhány pontot lát versenykorlátozónak, míg az egyezmény többi része kifejezetten üdvözlendő, így javíthat a nagy áruházláncok és a beszállítók közötti, gyakran aránytalan erőviszonyokon, de az áprilisban a kilenc, élelmiszer-előállításban, illetve -kereskedelemben érdekelt szakmai szervezet által jegyzett megállapodásban éppenséggel fogyasztóvédelmi célzatú kitételek is akadnak.

Vámos György szerint nem ismert, hogy a GVH a megegyezés mely pontjait kifogásolja - az eljárás alá vont szakmai képviseletek csak a napokban kapják meg az erről szóló értesítést. Ráadásul az ügyet elvileg bármikor magához vonhatja az uniós versenyhatóság. Arra sincs garancia, hogy Brüsszel csak a GVH által kifogásolt pontokon találna fogást. Tény, hogy a GVH a május végén indult itteni versenyhatósági vizsgálatról tájékoztatta Brüsszelt is. Mihálovits András, a GVH szóvivője szerint a bizottság eddig nem jelezte, hogy magához vonná a magyar etikai kódex ügyét. Ugyanakkor a szóvivő szerint egy vélelmezett brüszszeli eljárás esetén is azonos jogi megítélést kapna az ügy.

A GVH az etikai kódex leginkább elhíresült, hazai termékeket favorizáló pontjairól vélelmezi azt, hogy nemcsak a hazai versenytörvénybe, hanem az áruk szabad áramlásáról szóló uniós alapelvbe is ütközik. Mint ismeretes: a hosszas, többéves vajúdás után áprilisban nyélbe ütött egyezményt aláírók azt vállalták, hogy azonos tartalmú ajánlatok esetén hazai terméket, illetve szolgáltatást vásárolnak. A kereskedőknek ez annyit jelent, hogy azok importárut csak választékbővítésre használhatnak, ellenben árletörésre nem, ám ezzel együtt az áruházi polcokon az import aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot.

A jelenlegi helyzet pikantériája, hogy a versenyhatósági eljárás során a kódexet áprilisban kénytelen-kelletlen aláíró kereskedőknek elvileg azokat a pontokat kellene védelmükbe venniük, amelyekből jó pár tavaly még az áruházak előtt dinnyét borogató gazdák petíciójában szerepelt.

A Gráf József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium évek óta napirenden tartja egy közös, az élelmiszer-termékpálya minden szereplőjére vonatkozó etikai kódex megalkotását. 2006-ban már történt egy kísérlet, ám az akkor megújított kereskedelmi törvény erre nem kötelezte a kereskedőket, így ők egy saját etikai kódexet alkottak.

Az eltelt két évben lezajlott, nagy áruházláncokhoz is kötődő élelmiszerbotrányok, továbbá a beszállító és gazdatüntetések már megágyaztak egy ilyen megállapodásnak, igaz, a kereskedőket így is azzal lehetett tárgyalóasztalhoz ültetni, hogy a földművelésügyi tárca felvetette, az etikai kódex pontjait törvényjavaslatként nyújtja be. (Ez utóbbi kitétel ma is él, legalábbis a kódex Gráf József által aláírt záradékának utolsó pontja szerint, amennyiben 2009-ig a kódex céljai nem teljesülnek, úgy a tárca folytatja a "témakörben megkezdett jogalkotási folyamatot".)

Megjegyzendő: a versenyhivatali vizsgálat során a GVH ugyan vizsgálja az egyezmény körül bábáskodó FVM szerepét, ám a versenytörvény alapján állami, illetve önkormányzati szervezetekkel szemben nem folytathat le eljárást. Az FVM jelenlegi nyilatkozatai kapcsán Vámos György úgy fogalmazott: sajnálatosnak látják, hogy a földművelési tárca nem egyeztetett a GVH-val az aláírás előtt álló tervezetről.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára szerint az OKSZ és a mögötte álló kereskedelmi szervezetek lépése meglepetést kelt. Barátságtalan gesztusnak tartják, hogy tárgyalás, egyeztetés nélkül a kódex bevezetésének elhalasztása mellett döntöttek. A féléves tárgyalássorozaton a mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet szakemberének információja szerint a kereskedelmi etikai viselkedési szabályokat tartalmazó megállapodás mindvégig kormányzati, így versenyhatósági kontroll alatt folyt. Ettől függetlenül a GVH mostani észrevételét nem kívánják figyelmen kívül hagyni. A kifogásokról a MOSZ-t a GVH írásban tájékoztatta, majd ezt követően két nappal később a sajtóból értesültek arról, hogy a GVH pontosított, és "finomított" korábbi álláspontján. Erről viszont már nem kaptak tájékoztatót.

A titkár elmondta azt is, hogy most a termelőket az aszály és a tejágazatot érintő gondok jobban nyomasztják, mint a kereskedők egyoldalú, egyeztetés nélküli szerződésszegése. Megtudtuk azt is, míg az uniós gazdatársaikkal június 22-én Luxemburgban fognak demonstrálni, a hazai termelők - a végleges programról a jövő héten döntenek - az Európai Bizottság magyar képviselete előtt fognak tüntetni. Tóth István nem tartja kizártnak azt sem, hogy a demonstrációs plakátokra felkerülhetnek a felmondott megállapodással kapcsolatos mondatok.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke nem kívánta minősíteni az OKSZ döntését, viszont elmondta: arra várnak, hogy az FVM mikor hívja össze egyeztetésre a kódexet aláíró feleket. Sirman Ferenc, a FVM szakállamtitkára elmondta szerint, hogy a tervek szerint jövő kedden a minisztériumba várják az aláíró feleket. Elhangzott, hogy a szaktárca felelősnek érzi magát a megállapodásért, amelyet nem tartanak a versenytörvénnyel ütközőnek. A szakállamtitkár beszámolt arról is, hogy erről hivatalosan tájékoztatták a GVH-t is. Hozzátette, ha lehetséges, akkor azt kérik, hogy a tárca jó szolgálati szerepét is vizsgálják a versenyjogi eljárás során.

A tejpiaci anomáliák miatt fáj most a termelők feje
A tejpiaci anomáliák miatt fáj most a termelők feje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.