Adócsökkentés 2012-től

A pénzügyminiszter szerint az iparűzési adó megszüntetésén és a munkaterhek további mérséklésén kell gondolkodni a továbbiakban. Oszkó Péter úgy véli: érdemi lépésre 2012-ben kerülhet sor.

A pénzügyminiszter 2012-től lát újabb érdemi adócsökkentésre lehetőséget. Oszkó Péter a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a jövő évben a tervezett intézkedések és makrogazdasági folyamatok eredményeként mérséklődik majd az adócentralizáció, miközben az átalakítások önmagukban - statikus szemléletben nézve, azaz a GDP-változás hatásai nélkül - nem eredményeznek érdemi változást az elvonások összességében. (Vagyis: az adóváltozások nem jelentenek jelentősebb adócsökkentést, az állami bevételek - az elvonási szint - leginkább a gazdasági teljesítmény visszaesése miatt mérséklődnek.)

A pénzügyminiszter (jobbra) apránként nyilvánosságra hozza középtávú adóterveit
A pénzügyminiszter (jobbra) apránként nyilvánosságra hozza középtávú adóterveit

Oszkó Péter azt mondta: a makrogazdasági feltételek javulásával, a növekedés beindulásával párhuzamosan lehet sort keríteni további adócsökkentésre. Ennek időpontját 2011-2012-re tette, ám kiemelte: 2011-re Magyarország vállalta, hogy az államháztartás hiányát a GDP 3 százaléka alá szorítja, így abban az évben vélhetően még kisebb lesz a mozgástér a terhelés csökkentésére. Érdemi lépés így legelőbb 2012-ben várható. A miniszter szerint akkor is inkább az élőmunka terhelésének további mérséklésére (a járulékok csökkentésére), az adóék szűkítésére kellene sort keríteni, illetve el lehetne gondolkodni az iparűzési adó sorsán is. A fogyasztást terhelő adók (leginkább az áfa) csökkentésére azért nem kerítene sort, mert az csak bizonyos szektorokban - leginkább a belföldi kereskedelemben - versenyképességi kérdés és nem a gazdaság egészében.

A pénzügyminiszter szerint azért lehet eltérés tárcája és a jegybank költségvetésihiány-prognózisai között mert az MNB csak a már meghozott intézkedéseket vehette figyelembe, míg a kormány számolhatott a tervbe vett hiánycsökkentő lépésekkel is. Oszkó Péter hangsúlyozta: a kormány makrogazdasági pályájáról egyeztettek az Európai Unió és az IMF szakértőivel is, akik elfogadták a benne foglaltakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.