Mégis nő a gázár júliustól

Júliustól a többi termékkel együtt a gáz is drágul öt százalékkal, mert a nettó tarifája az importár csökkenése ellenére sem változik - értesült lapunk megbízható forrásból. A körülbelül egy éve tartó nemzetközi áresés a fűtési szezon előtt gyűrűzhet be hozzánk.

Júliustól nem változik a gáz nettó ára, de mivel az áfa öt százalékkal emelkedik, ezzel a gáz is ugyanenynyivel drágul - értesült a Népszabadság. Erre utal, hogy nincs előkészületben a július elsején szokásos árváltozás rendelete, amelyet június 1-ig kell kihirdetni. Értesülésünket az energiaügyi tárcánál nem kívánták kommentálni. A mintegy egy éve tartó nemzetközi energiaár-zuhanás tükrében egy júliusi gázáremelkedést korábban szakértők lapunknak lényegében kizártak. Úgy vélték, a gáz nettó árát a kormány több tényező folytán is csökkenthetné legalább az áfaemelés mértékével. A tavaly óta tartó olajárzuhanás hatása már megjelent az általunk vásárolt orosz gáz dollárárában is, a forint pedig az az utóbbi időben erősödött. Ezenkívül a kormány nem állapodott meg a nagykereskedő E.ON-nal a több mint százmilliárdos, vitatott gázártételről, vagyis egyelőre elvileg ez sem épülhet a tarifába költségként. Ráadásul a kormánynak most volt utoljára lehetősége hagyományos, "hatósági" módon kihirdetni a gázárat: mostantól kezdve ugyanis a lakossági piacot felszabadítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kabinet helyett most már nagyobb mértékben a sokszor monopolhelyzetben lévő gázcégek határozhatják meg a lakossági gázárat. Hónig Péter energiaügyi miniszter korábban lapunk felvetésére úgy fogalmazott: a fűtési szezon előtt jelentős gázárcsökkentésre lát lehetőséget.

Kutas István, a magyar E.ON-cégek szóvivője lapunkkal közölte: ők egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást. Leszögezte, hogy a kormány és az E.ON eddig nem jutott egyezségre a vitatott "importár-korrekciós" tartozásról. (Vagyis ez egyelőre nem épülhet be költségként a gázárba.) Azt kizártnak tartotta, hogy a gázszektorban a mostani árcsökkentés elmaradásával "indokolatlan árréstöbblet keletkezzen".

Szakértők viszont úgy vélik, hogy most lesz esély indokolatlan többletbevételre, de a szabályok szerint azt később vissza kellene fizetni a fogyasztóknak. Habár a lakossági ár változatlanságát a kormány nem hirdeti ki, az E.ON a gázkereskedelmi lánc belső árairól továbbra is rendeleteket vár. Többek szerint ilyen már csak azért is várható, mert a júliustól esedékes felszabadítás feltételeit a kormány bizonyára rendeletek, határozatok útján közölné. Kutas István ehhez annyit fűzött hozzá: innen derül majd ki, hogy a kormány bevezeti-e az importár-korrekciót. (A tervezett ártartás alapján akár az is elképzelhető, hogy a kormány így előlegezte meg a tavaly eltörölt törlesztést az E.ON-nak.) A szükséges rendeletek kihirdetési időpontja viszont bizonytalan.

Kérdés, hogy a "gázár-felszabadítás" jót hoz-e a lakosságnak. Több megkérdezett szakértő problémásnak tartja, hogy a szabad piac a tavalyi 150 dollár körüli olajárhoz szabott, Magyarországon rekordmértékűnek számító gáztarifával indul el. A mostanihoz hasonló liberalizáció az árampiacon nem csökkentette az árakat, tekintve, hogy a lakosság ellátója kis- és nagykereskedelmi szinten is egy-egy szereplő maradt. (Igaz, e kedvezményezett cégek szerint egy többszereplős piacon magasabb lenne az ár.) Habár a szintén leosztottnak tűnő lakossági gázpiacon az EMFESZ Kft. tényleges versenytársként kezdett tevékenykedni, a cég mostanság tisztázatlan tulajdoni ügyei a gázszektorban is kétségessé teszik az érdemi verseny kialakulását.

Április 1-től a gáz ára csökken először az mai szavazás után
Gáz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.