Javult a devizahitelesek helyzete

Az utóbbi hónapok vesszőfutása után áprilisban végre kifújhatták magukat a devizahitelesek. Elsősorban a forint erősödésének köszönhetően több mint 400 milliárddal csökkent a háztartások hitelállománya, amely a hónap végén 8100 milliárd forint volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A válság hatására a hitelből finanszírozott fogyasztást a megtakarítások növelése váltotta fel.

Forintban számolva a lakosság áprilisban nettó hiteltörlesztő volt, vagyis több kölcsönt fizetett vissza, mint amennyit felvett. Ezzel szemben a betétállomány tovább nőtt. Bár az erősebb forint miatt a devizabetétek értéke több mint 81 milliárddal csökkent a hónap során, ezt bőven ellensúlyozta a 118 milliárdot meghaladó új megtakarítás.

A vállalkozások esetében vegyes volt a kép: a devizahitelek esetében a cégek is nettó törlesztők voltak, forintalapú hitelből azonban többet vettek fel, mint amennyit törlesztettek. Összességében azonban a vállalkozások hitelállománya is csökkent csaknem 447 milliárddal, amely 85 százalékban a forint erősödésének volt köszönhető. Jelentősen csökkent a vállalati betétállomány is: a hónap során 145 milliárddal négyezermilliárd forint alá - igaz, ennek jelentős részét a devizabetétek értékvesztése okozta. (H. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.