Beszáll a kórházüzletbe a Magyar Telekom

A Magyar Telekom pénteken megállapodást írt alá az integrált egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésével, telepítésével és üzemeltetésével foglalkozó International System House Kft. (ISH) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról - közölte a távközlési szolgáltató tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény szerint az adásvételi szerződésben megállapított cégérték 2,9 milliárd forint, amelyből levonják a tranzakció zárásának időpontjában fennálló nettó adósságállományt.

Ugyanakkor az ISH idei és jövő évi pénzügyi eredményének függvényében további kifizetések is lehetségesek. Az egészségügyi informatikai rendszerek hazai piacán meghatározóan szereplő vállalat árbevétele tavaly megközelítette a 2,9 milliárd forintot, kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége pedig elérte (EBITDA) az egymilliárd forintot.

Internetes oldaluk a cég alapfeladatának a klinikai adatkezelési funkciók biztosítását nevezi meg. A társaság a budapesti, a szegedi, a pécsi és a debreceni orvostudományi karoknak, egészségtudományi centrumoknak az informatikai partnere, ám többi között öt megyei kórháznak is a "szállítója". Emellett a közelmúltban szlovák és lengyel egészségügyi intézményekben is kiépítettek informatikai rendszereket. A társaság egyébként hosszú évek közös fejlesztése után a 90-es évek végén az IBM-től megvásárolta a MedSolution jogait, ami világszerte bevált és alkalmazott integrált kórházi informatikai megoldás - írják. A cégbírósági bejegyzés szerint az 1996-ban alapított ISH jegyzett tőkéje hárommillió forint, míg tulajdonosa az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC nevű társaság. Az ügylettel kapcsolatban Topor Gábort, az ISH ügyvezetőjét is kerestük, ám nem volt elérhető. Az ügylethez még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

Az ISH neve máshonnan is ismerős lehet. 2006 nyarán az SAP Magyarország és az IBM Magyarország társaságában méretes versenyhivatali bírságot kapott. A három céget öszszesen 1,51 milliárd befizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal, amelyből 130 millió forint az ISH-t érintette. Az akkori indoklás szerint az öt magyarországi egyetem gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai projektjének 13 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárásán titkos "teaming" megállapodást kötöttek egymással. A történet végül idén tavasszal kapott igazán nagy visszhangot, amikor többi között ezen bírság miatt volt kénytelen lemondani gazdaságiminiszter-jelöltségéről Vahl Tamás, az SAP korábbi vezetője. (Á. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.