Kitaláljuk a világnak a mobilrendszereket

Három nagy megbízást adott az Ericsson a magyarországi kutatás-fejlesztési központjának, ezért 140 szakemberrel bővítik a távközlési megoldásokat kidolgozó bázist.

Az Ericsson Magyarország bővíti kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységét: a jelenleg még 1160 fős létszámát az év végére 1300-ra emeli - jelentette be Éry Gábor vezérigazgató. Az anyacég három műszaki terület fejlesztését telepítette Magyarországra. Olyanokét, amelyeket elkészültük után az egész világon használni fognak.

Behálózzák megbízásokkal a magyar Ericsson-bázist
Behálózzák megbízásokkal a magyar Ericsson-bázist

A jövő távközlési megoldásait magyar mérnökök fejlesztik majd. Ilyenre egyébként korábban is volt példa az Ericssonon belül, például a mai 3G hálózatok műszaki hátterének komoly részét fejlesztették hazánkban az ezredforduló tájékán. De a világ számos mobilszolgáltatójánál ma is az egykori Westel900 fejlesztését használják arra, hogy a kártyás ügyfelek SMS-t tudjanak küldeni.

A mostani bővítés után hazánkban fejlesztenek szoftvereket a mobilhálózatok infrastruktúráját felügyelő és azt irányító eszközökbe: ilyen fejlesztések hazánkon kívül csak Írországban folynak. Ezen kívül nálunk készülnek a hálózati routerek szoftverei, amelyek a jövőben a mobilhálózatok legfontosabb vezérlői lesznek. A harmadik terület pedig az internetalapú televíziók és a mobiltelefonok szolgáltatásainak összekapcsolásával foglalkozik majd. Mint hogy ezek mind olyan technológiák, melyek széles körű elterjedése 2-3 év múlva várható, a K+F részlegnek még hosszú évekig lesz feladata.

A bővítés eredményeképp immár 700 főt foglalkoztatnak a legnagyobb hozzáadott értéket termelő kutatás-fejlesztési területen, amelyre a svéd központú vállalat idén 14 milliárd forintot fordít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.